Kedd, 2020. augusztus 11.
ZSUZSANNA, TIBORC napja
Menü

Éjjeli őrjárat

Hétfő, 2015. március 30. | Hamar Mátyás Ruben

Tavaszi Bált szerveznek a bolyaisok


Nyolcadik alkalommal szervez Tavaszi Bált a Bolyai Diákszövetség (BDSZ), amelyre változatlanul a Nemzeti Színház előterében kerül sor március 30-án, hétfőn 18 órai kezdettel. A rendezvény minden marosvásárhelyi diáknak szól, a báli öltözet azonban kötelező.
 
 
A Diákszövetség negyedévszázados múltja apropóján különlegességekkel készülnek a szervezők. Az eddigi évek BDSZ-elnökeinek felkutatását megcélzó jelenlegi elnökség meghívással tisztelné meg az elődöket. Ugyanakkor az idei bál újdonsága lesz a BDSZ-csoki és a BDSZ-Awards, az utóbbit különböző kategóriákban adják át a diákok előzetes szavazatai alapján legmegfelelőbbnek ítélt személynek. Természetesen a már hagyományosnak számító bálkirály és -királynő vetélkedő, vagy a gólyatánc sem marad el. A hangulatról a kolozsvári Stereotrombone gondoskodik, amelynek tagjai között volt BDSZ-est is találunk Halmen József személyében.
 
A Bolyai Farkas Elméleti Líceumot, illetve annak diákságát sok jelzővel illeték az évek során, a pozitív hangzásúaktól egészen a megbélyegzőkig. Ezek általában csak a felszíni tényezők láttán születnek meg, legyen az a jó eredmények sora, vagy éppen az öltözködési stílus.
Kevesen tudják viszont, hogy a Bolyaiba járás sok esetben nem csak a tanulási lehetőségek miatt vonzó, vagy hasznos, hiszen az iskolán kívüli közösségépítő tevékenységek legalább ekkora népszerűségnek örvendenek. Ezek kezdeményezői nemritkán épp a diákok, akik idén ünnepelhetik a Bolyai Diákszövetség megalakulásának huszonötödik évfordulóját, na meg, ha minden a tervek szerint halad, a BDSZ első saját termének birtokba vételét. Amelynek helyrepofozása nem mellesleg az ő feladatuk is: az évek során felhalmozódott festékréteg lekaparását a gyakran háromig, négyig tartó program után önkéntesen ott maradó, vagy visszatérő diákok vitték/viszik véghez.
 
Mindezek mellett a legnagyobb várakozás a Tavaszi bált övezi, amelyet hagyomány teremtés jegyében szerveztek meg 2008-ban. Az úttörő szervezők a nem föltétlenül régmúlt korok báli hangulatát kívánták elérhetővé tenni a marosvásárhelyi diákok számára. Hogy ez mennyire volt jó gondolat, mutatja az a tény is, hogy a Tavaszi bálon évről évre legalább száz pár vesz részt. Tavaly a báli ruhát felöltők száma megközelítette a háromszázötvenet. 
Az esemény népszerűségére nem elegendő csak a tematikában keresni a választ, ugyanis a 21. század a Tavaszi bálokon is jelen van, a konkrét bált egy after party követi – egyértelmű azonban, hogy nem ebben rejlik az esemény varázsa. A sokszínűség és a nagy terhekkel meg felelősséggel járó szervezés ellenére ez nem jön át a nagy napon, a résztvevők jól érzik magukat a BDSZ rendezvényén. Nem is csoda, hiszen a város magyar diákjainak körében egyedülálló módon fellelhető csapatszellem valahogy évről-évre újjászületik a BDSZ-esek háza táján. Talán ez az egyik (nem teljesen kielégítő) magyarázat a bál sikerességére. 
 
 
Gáspárik Márton, a Bolyai Diákszövetség elnöke szerint a jelenlegi csapat sikeres munkájáért a köszönet az előbbi elnököt, Henter Zoránt illeti, aki felrázni igyekezett a bolyais diákéletet – nem kevés sikerrel. Ennek gyümölcse az, hogy lesz saját terem, vagy, hogy egy színvonalasnak ígérkező bált szervezhetnek. Persze az érem másik oldalát se hagyjuk ki, hiszen a másodszorra megválasztott BDSZ elnökség idén tapasztaltabban vághatott neki a szervezésnek, ami fontos tényező lehet. Az idén ugyanis minden téren „rekordot” kívánnak dönteni a szervezők: mind a résztvevők számát, mind pedig a szervezés színvonalát illetően.