Kedd, 2020. augusztus 11.
ZSUZSANNA, TIBORC napja
Menü

Éjjeli őrjárat

Csütörtök, 2015. május 7. | Csonka Helga

Diáknapok, ezerrel


Akkora hangzavar volt tegnap este Marosvásárhely főterén, illetve a virágórától a Mihai Eminescu Ifjúsági Haz közötti úton, hogy a nem létező kétnyelvű utcanévtáblák mind leszotyogtak volna. Elkezdődtek a 18. Marosvásárhelyi, a város legnagyobb diákfesztiválja, illetve hangzavarkeltó rendezvénye. A Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség (MMDSZ) a város valamennyi egyetemistáját ennek részesévé teszi. Közel kétezren öltöttek magukra egyénpólót és skandálták csaptuk himnuszát.
 
 
A szervezők szavaival élve, a „hangulatot nem lehet szavakkal leírni, ezt átélni kell”. Vannak akik egyszer, vannak akik többször részt vesznek egyetemi éveik során, de vannak olyanok is, akiket a Diáknapok hangulata arra ösztönöz, hogy szabadnapot vegyenek ki a munkahelyükről, azért, hogy négy nap erejéig ismét diáknak érezhessék magukat. A Veteránok csapatát olyan volt diákok teszik ki, akik igazi, élettel teli egyetemista éveket élhettek át Marosvásárhelyen, amit évről évre újra akarnak élni.
 
 
A Diáknapok idén „nagykorú” lett, így a szervezők „nagyobb durranásra” készülnek: öt koncerttel színesítik a programot.  Május 7-én Bagossy Brothers Company és a De La Funk koncertezik a Sörpatika szomszédságában levő Gokart pályán, másnap Vizi Imre & Band és Koszika & The HotShots lép színpadra, szombat este pedig, a díjkiosztót követően az  Irie Maffia adja meg a záróbuli hangulatát. 
 
A diákfesztivál a hagyományos felvonulással kezdődött, Marosvásárhely főterét ellepték a diákok. A  csapatok szűnni nem akaró lelkesedéssel és hangoskodással a Vár-sétányon át a Mihai Eminescu Művelődési Ház felé vették az irányt, követve egy zenétől dübörgő kamiont. Meg kell hagyni, ennyi év után is sokak számára felfoghatatlan eseményről van szó, a város román közössége még mindig kérdezősködve áll az utca szélén, hisz nem érti mit skandálnak a csapatok, mire fel a nagy zenebona. A magyarok kiváltságosabb helyzetben vannak, ők értik, mire megy ki a játék, és a lelkük mélyen, bármennyire is romlottnak tartják a mai fiatalokat, büszkék arra, hogy egyetemistáik a felvonulással erőt tudnak demonstrálni.
 
 
A csapatoknak egyéni viseletük van, és itt nem csak a pólókról beszélhetünk, ugyanis a Skótok csapata minden évben megadja a módját, a fiúk is felveszik a skót-szoknyát, minden probléma nélkül. Zászlóval és saját „himnusszal” indulnak a négy napos élménydús „csatába”, ahol a szórakozás garantált.
 
A csapatoknak sportvetélkedőkön, kocsmajátékokon, illetve szabadtéri versenyeken kell bizonyítaniuk rátermettségüket, de ugyanakkor az olyan, már klasszikusnak számító feladatoknak is meg kell felelniük, mint például a harácsolás, illetve a kincsvadászat.
 
 
E négy nap alatt senki se lepődjön meg ha színes, furcsa feliratú pólós fiatalokat lát, főleg akkor nem ha hajmeresztő dolgokat csinálnak, tudván ez egy újabb eszement próba, ahol a merészségnek, elszántságnak kell dominálnia.
Fotók: Mátyás Bea