Kedd, 2020. augusztus 11.
ZSUZSANNA, TIBORC napja
Menü

Éjjeli őrjárat

Szombat, 2015. február 28. | Deák Zsombor

Nagy lokálkritika: Piaf Café


Nagy kávézó és kocsmakritika. Nemcsak mi szavaztunk. Te is megteheted. Csak görgess türelmesen.

A Bolyai utcán bandukolva, a parkoló autók tömkelegéből kitekintve a 10. szám alatt egy stílusos, a hagyományost a modernnel hatékonyan ötvöző kávézón akad meg tekintetünk. A külső első ránézésre is megnyerő, nem beszélve az apró részletekben rejlő stílusról. Kellemes, régies vonásokkal rendelkező krémszínű külső, szolid, alig észrevehető cégérrel.

Ez a Piaf Café. Amelynek a tulajdonosa a jelek szerint komolyan gondolja a vendéglátást – modern internetes honlappal, amivel kevés vásárhelyi kávézó dicsekedhet Marosvásárhelyen és aktív Facebook-oldallal emeli a hely fényét. Nem beszélve a vaskos menüről.

(A fotók a kávézó Facebook-oldaláról származnak)

A hatalmas, barna, tekintélyt parancsoló ajtón belépve egy nyugatot idéző világba csöppenünk. A vendéget egyszerre üdvözli két-három pincérlány, illetve báros srác. Ha épp tanácstalan, eligazítják, hogy merre van a dohányzó és nem dohányzó, a zajos „kakasülő”, illetve a nyugodt szeparé.

De időzzünk egy picit a külalaknál: Aknay János Kossuth-díjas magyar festő és szobrász, a posztgeometrikus alkotók egyik kiemelkedő egyéniségánek festményei tekinthetők meg a Piaf falán. Nem hivalkodóan, sokkal inkább ízlésesen elrendezve. A belső színekben a pasztell dominál, a képek ezzel teremtik meg a harmóniát. Látszik, hogy lakberendezők csoportja dolgozott a tökéletes hatáson. Nem beszélve a bárpult mögötti cégérről. Ami igen, első pillantásra megnyerő.

Kellemes, az összhatás mégis túl idegen számomra… Nem tudom azt mondani erre a helyre, hogy meghitt, nyugodt. Folyamatos a nyüzsgés, még ha a legfelső szeparéba is próbálná meghúzni magát az ember.

A kávézó egyébként óriási, három dohányzó és két nemdohányzó terem várja a vendégeket. Az „egészséges oldalt” erősítők tábora sok más kávézóval ellentétben nem panaszkodhat, két, ízléses üvegajtóval „hermetikusan” elválasztott terem vár rájuk. Sem dohány, sem ételszag nem zavarja a csevegést, legfeljebb a túl hangos zene. Ám minőségi zene, nemhiába viseli egy énekes nevét a hely.

Az asztaloknál üldögélő emberek ápoltak, jól öltözöttek, többen közülük párhuzamosan nyomkodnak két elektronikus kütyüt, kedélyesen üdvözlik azt, akit vártak, papírokat mutogatnak, komor tekintettel méláznak egy-egy jegyzetfüzet vagy sok esetben laptop vagy táblagép fölött. A hangulat nyugodt, de leplezett feszültséget takar. Jó üzlet, jó benyomás múlik a „piafos” találkozókon. Illetve szabályos időközönként televíziós műsor felvételei (itt veszik fel az Erdélyi Magyar Televízió Erdélyi Kávéház című műsorát), de láthatunk itt újságírókat, amint épp diktafonnal az asztalon beszélgetnek egy-egy közéleti szereplővel.

Miután a vendég átlapozza a kétnyelvű menüt – amelyben a legínyencebbek is találnak kedvükre valót, legyen szó ételről vagy italról: kávékülönlegességek, aperitifek, koktélok, alkoholos italok, levesek, szendvicsek, rágcsálnivalók, sőt még desszertek is – mosolygós pincérlány köszön rá (igaz, nem mindig magyarul) majd felveszi a rendelést.

A hétvégéhez közeledve, csütörtök délben, a Piafban alig lehetett szabad asztalt találni. És ez délutánra csak fokozódik. Viszont kellemetlen meglepetés fogadott, amikor a elértem a nehezen megszerzett asztalomhoz. Bár látszott, hogy le volt takarítva, mégis morzsadarabok díszítették – bár ez nem magyarázat, de láttam olyat, hogy az egyik vendég felállt, a másik meg már ott toporgott az asztalnál, míg a kiszolgálólány gyorsan letörli az asztalt.

A ház specialitására esett a választásom. A Piaf Cold Caffee, a kinti borongós idő ellenére üdítő hatással bírt. A kiszolgálásra, annak függvényében, hogy mikor és mit rendel az ember, akár háromnegyed órát is kell várni.

De megéri várakozni… El is árulom miért: elsősorban a férfiaknak kedveskedve, nagyon szép idomokkal rendelkező kedves, mosolygós, megfogó külsővel rendelkező pincérlányok veszik fel a rendelést, akire egyszerűen nem tud haragudni az embert. Másodsorban azért, mert egy szépen díszített és minőségi alapanyagokból összeállított ízletes ételt vagy italt szolgálnak fel. Ha valaki kíváncsiságát sikerült felkeltenem, itt láthat képeket (nem a pincércsajokról!). Viszont, hogy a lányokról se feledkezzünk meg – a visszajelzések alapján – a spártai izomzattal és a Colgate reklámokból jól ismert vigyorral rendelkező báros fiúk, olykor tejhabból rajzolt kiscicákkal lepik meg a számukra kedves és a szebbik nemet erősítő vendégeket.  

Összegezve: a Piaf Cafét csak ajánlani tudom mindenkinek, aki kellemes első benyomást szeretne tenni ismerősére, partnerére. De senki ne számítson arra, hogy majd nyugodtan, gondolatiba merülve elszürcsölgetheti a reggeli kávéját. Mert ennek a helynek a nyüzsgés a specialitása.

Mi 4,4 pontot adtunk a Piafnak.

Külalak: 5
Kiszolgálás: 4
Árak: 3
Választék: 5+
Hangulat: 5
Ülőhelyek kényelmessége: 4
Zene: 5

Te hogy látod?