Kedd, 2020. augusztus 11.
ZSUZSANNA, TIBORC napja
Menü

Éjjeli őrjárat

Csütörtök, 2015. április 16. | Deák Zsombor

Nagy lokálkritika: Zanza Cafe


Nagy kávézó és kocsmakritika. Nemcsak mi szavaztunk. Te is megteheted. Csak görgess türelmesen.
 
A megalomániás Színház térrel szemben, az ugyanilyen jelzővel illethető orthodox katedrális árnyékában szép korokat idéző épületsor húzódik meg. Az 52. szám alatt, sötét kapualj mélyéből tárul elénk a Zanza Kávézó labirintusszerű feljárója. Igen. A belváros szívében, az impozáns bérlakások egyikében kávézó lapul. Az ellentétes érzéseket kiváltó belső valahogy nem passzol a csodálatos, patinás külsőhöz. Néhány héttel ezelőtt, amikor úgy fogalmaztam, hogy: „nyugatról lopott stílusvadász helyek”, pont az ilyen jellegű helyekre gondoltam. A belső terek között nincs meg a kellő összhang. Látszik, hogy egykor valakik sokat agyaltak a helyiségek kialakításán és berendezésén, de azóta sok víz lefolyt a Maroson. Hogy mire is értem ezt? Vegyünk egy példát: a plafont sokkal inkább díszítő, mintsem megvilágító lámpák sokasága véleményem szerint teljesen fölösleges és energiapazarló. Az egyik pillanatban még bejárat… majd bárpult és ülőhelyek, aztán hirtelen egy zongora, amit asztalnak használnak; jön a könyvtárak hangulatát idéző, padlótól plafonig érő könyvespolc. A félhomályban pedig azt sem lehet szemügyre venni, hogy milyen könyvek porosodnak ott és szívják kegyetlenül magukba a cigarettafüstöt. 
Most már értitek? Egyszerűen nincs összhang… 
 
 
A Zanzába lépvel a régi kávézók hangulatát idéző dohány-, kávé- és alkoholillat csapja meg az embert – ám ez csöppet sem zavaró, sőt, pozitívuma ennek a lokálnak. Persze, van úgynevezett tisztaszoba is, de amíg az ember átvergődik abba, vagy ácsingál a pultnál, mosdó előtt, ruhája és tüdeje úgyis átitatódik a bagószaggal. 
 
A belteret a XXI. század által kreált modellek művészi megközelítésű aktfotói díszítik. Csábítóan, vágykeltően tekintenek le a megpihenni vágyó férfi vendégekre. A hangszóróból egy francia rádió kellemes sanzonja ragadja képzeletbeli leple alá e sokszínű helyet. Az asztalokon – ugyanúgy, ahogy a Scarletben is – „pincérrendelő” konzolt találunk.
Igaz, ha ezzel próbálod jelezni, hogy rendelnél, megvető pillantásokkal jelzik neked, hogy nyugi van, majd kiszolgálnak, amikor kedvük lesz. 
 
 
A másik kellemetlen meglepetés a mellékhelyiségből kijövet ért: kézmosás után nem volt mivel megtörölnöm kezemet. A nagyon modern, motorral működtetett papíradagoló unalmast mondott, így maradt a zseniális, jól bevált “nadrágba törlöm” férfi praktika. Ezek után, átnedvesedett nadrággal foglaltam el helyemet, majd keserű szájízzel nyálaztam át a nagyon modern, igényesen kivitelezett menüfüzetet. 
 
Hiába kerestem azonban a kávék között a ház specialitását, nem találtam… Tovább lapozva, ráleltem a Zanza Milkshake-re, ami többféle ízben is választható: csoki, vanília, erdei gyümölcs, eper. Az erdei gyümölcs kellemes, üdítő aromája helyett egy ízfokozókkal dúsított, zsírszegény tejből készült löttyöt kaptam. És már jött is a következő pofára esés… A „szorgalmas” pincérfiú a rendelés felvétele után felkapta a menüfüzetet az asztalról és mással „nyálaztatta tovább”. Így csak annak vaskosságából tudom megítélni, hogy milyen széles a kávézó kínálata. Azt is láttam, hogy étlap is szerepel a menüben, azt azonban már nem, hogy mivel igyekeznek beindítani a vendég nyáltermelését. 
 
 
Csütörtök délután a kávézó szinte kongott az ürességtől. Az egyik pincércsaj kedvét lelte a vendégekkel való csevegésben, így aztán több mint negyed órán át vihogtak az asztalom mellett, ami számomra csak az első pár percben volt szórakoztató.
 
Kinek ajánlom a helyet? A törzsvendégeknek! Bár kétlem, hogy olyan törzsvendégekkel rendelkezne, mint például a G kávézó… Mert ez sokkal inkább egy elitnek tűnő hely (annak minden hátrányával), nem pedig egy romkocsma (ennek minden előnyével).
 
 
Pontozás:
1-gyenge
2-elfogadható
3-közepes
4-jó
5-szuper
 
Mi 3 pontot adtunk a Zanzának.
 
Külalak: 4
Kiszolgálás: 2
Árak: 2
Választék: 4 (elméletileg)
Hangulat: 1
Ülőhelyek kényelmessége: 4
Zene: 4
 
Te hogy látod?