Kedd, 2020. augusztus 11.
ZSUZSANNA, TIBORC napja
Menü

Éjjeli őrjárat

Szombat, 2015. március 7. | Deák Zsombor

Nagy lokálkritika: Scarlet Cafe


Nagy kávézó és kocsmakritika. Nemcsak mi szavaztunk. Te is megteheted. Csak görgess türelmesen.

Marosvásárhely belvárosának a szívében, a Színház tér egyik szegletében szolidan lapul egy kávézó. Tulajdonosa fittyet hányva a kommunista megalománia marosvásárhelyi vívmányának számított Luxor épületének a ridegségére, megpróbált életet lehelni egy földszinti helyiségbe, közvetlenül egy másik kávézó mellé. Nem kultúrkávézórál van szó, hanem sokkal inkább egy „kokálár” helyről. Értsd: nem csapzott hajú vagy szakállú irodalmárok koptatják a székeket, hanem inkább jól fésült, utolsó divat szerint öltöző amolyan selyemfiúk és picipoankö-típusú csajok. De senkit ne riasszon el ez a címkézés, jelen esetben sokkal inkább pozitívumként említem, mintsem negatívumként. Ellentétben a szomszédban levő versenytárs klientúrájáról, de erről majd máskor.

(A fotók a kávézó Facebook-oldaláról származnak)

Szóval a Luxorba vezető lépcső tövében diszkréten meghúzódó Scarlet Cafe valami egészen különleges jelenség.

Modernsége kellemes, nem hivalkodó, nyugodtságot áraszt. Utóbbi persze nem egy tipikusan kávéházi tulajdonság, de néha jól esik egy ilyen típusú helyen társalogni. Az üvegajtó képzeletbeli küszöbét átlépve, egy ízlésesen berendezett kávézó tárul fel a vendég előtt. Kellemes, a G-ből már jól ismert francia dzsezz és blues szól. A falakat borító, hatalmas képeken látszik az idő vasfogának nyoma. A sok dohányfüstöt látott térelválasztó egységek, akaratuk ellenére is, hagyták magukat átitatni a dohány, kátrány és még ki tudja milyen mérgező anyagok füstjével. Érdekes a térelosztás – az egyetlen monumentális szobát, négy jól elválasztott helyiséggé alakították. A nemdohányzók számára kijelölt tér ugyan parányi – mindössze öt kétszemélyes asztal – folyosószerű, viszont innen a legszebb a kilátás a térre. Az üvegfelületeknek és a tükörfóliának köszönhetően, a bent ülő vendégek szinte a hangyákként nyüzsgő emberek között érezhetik magukat, mégsem zavarja őket, mivel a rohanó emberek, elveszett tekintete ‘tükörfalba’ ütközik.

Csütörtök délben aránylag sokan voltak kávézóban. A kisebb-nagyobb asztaltársaságok azonban nem hangoskodtak, egyik sem zavarta a másikat. Az asztalokon lévő fő menüfüzet mellett, legalább négy különböző speciális ételeket hirdető és kívántató nyomtatvány volt, ami számomra zavaró és rendezetlenségre utal. A kávézó kínálata gazdag, az úgynevezett „kötelező felhozatal” mellett itt olyan különlegességekkel is találkoztam, mint például a freshek, smoothiek, shakek. Az egyedi szomjoltók vagy kedélyjavítók mellett, ízlésesen tálalt krémleveseket, szendvicseket, wrappokat és desszerteket is találunk. A falakra szerelt síkképernyős tévék előnyös színben feltüntetett, a kávézó által készített ételekről és italokról vetít képeket, beindítva ezzel a vendég nyáltermelését. De ha már képernyőnél tartunk, jobban örültem volna egy néma hírcsatornának, mint a szlájdsónak.

A vendégek kényelme érdekében minden asztalon pincérhívót találunk, amellyel egyetlen gombnyomással jelezhetjük a pincéreknek, hogy rendelni szeretnénk vagy kérjük a számlát, anélkül, hogy utána szólnánk, vagy idétlen mozdulatokkal próbálnánk magunkhoz rendelni.

A pincérlány természetes mosollyal az arcán, tökéletes magyarsággal ajánlotta fel segítségét. Jó szokásomhoz híven, a ház specialitására esett kritikus választásom. A Scarlet Caffe egyedi koktél, meggy, fahéj, tejszínhab összeállítása, amely finomnak bizonyult. Sokkal inkább az íze, mintsem a „megjelenése” volt, ami megfogott. A tejszín – nem műízű, ez plusz pont, a koktél-meggy súlya alatt viszont kicsit összerogyott, és valami glazúros szirupszerű lé folyt végig a kávéscsésze oldalán. Olyannyira, hogy majdnem ki kellett matekoznom, hogy melyik feléről ihatok anélkül, hogy ne mázolnám össze magam.

 

Ezt a helyet főként ínyenceknek ajánlom, azoknak, akik rajonganak a kulináris művészetekért, valamint az egészséges frissítőitalokért. Ezen kívül nyugodt környezetet biztosít a reggeli újságolvasás és kávészürcsölés mellé, de akár a komoly beszélgetéseknek is. Az esti órákban a kávézó jó terepet biztosít a magányos farkasoknak étvágyuk csillapításához, valamint az ártatlan (nak tűnő) kecses őzek becserkészéséhez. Ha szeretnétek többet tudni, a kávézó Facebook-oldalán folyamatosan frissülő képek és programajánlók csábítanak titeket.

Mi 3,8 pontot adtunk a Scarletnek.

Külalak: 4
Kiszolgálás: 4
Árak: 3
Választék: 4
Hangulat: 4
Ülőhelyek kényelmessége: 3
Zene: 5

Te hogy látod?