Csütörtök, 2019. június 20.
RAFAEL napja
Menü

Kultúrtér

Szombat, 2011. november 26. | platina plussz

I. Ferenc József koronázása


Az alábbi Heti Kincs a Marosvásárhelyi Kulturális Központ által szervezett Kincsvadászat on-line vetélkedő negyedik heti próbájához készült, írta a platina plussz csapat.

Marosvásárhely számos kincse közül választásunk a Sidló Ferenc-féle domborműre esett. Az I. Ferenc József koronázása című alkotás a Kultúrpalota előcsarnokában, annak hangversenyterme felett helyezkedik el. Habár csak 2006 februárjában került átadásra (egy éves Pokorny Attila vezette restauráció után), a dombormű valójában 1913-ban készült el. Az 1920-as években eltávolították témája miatt, 2004-ben bukkantak rá a nagyszínpad alatti pincében, itt vészelte át a világháborúkat négy darabban. A domborműt Budapesten öntötték ki kiváló minoségű bronzból, amelyet kénmájaztak, és a palástot türkiz színű patinával borították.

A domborműn látható jelenet I. Ferenc József koronázását örökíti meg: a kompozíció középpontjában az uralkodó térden állva várja, hogy Simor János esztergomi érsek fejére helyezze a Szent Koronát, gróf Andrássy Gyula és egyéb egyházi személyek és horvát bánok körében. Mindhárom központi figura jól felismerhető. Ha alaposan megfigyeljük, láthatjuk, hogy nem teljes az alkotás, mivel a koronán, a palástokon és a kereten kis üres lyukakat fedezhetünk fel. A restaurátorok az eltünt díszítések formáját ismerik, de eredeti anyagukat nem (arany, ezüst, féldrágakő).

Művészi értéke nem vitatható, habár véleményünk szerint az alkotás összhatása nem harmonizál a körülötte levő könnyed, kecses növényi ornamentikával, mert formavilága stilizáltabb, egyszerűbb, tömörebb, mint amit a szecesszió irányelvei feltételeznének.

Örömmel tölt el a tudat, hogy egy értékes művészi alkotás megmenekült, ellentétben más magyar vonatkozású szobrokkal, így fontosnak láttuk kiemelni, hogy most, 2011-ben a dombormű betöltheti eredeti funkcióját.