Kedd, 2020. június 2.
KÁRMEN, ANITA napja
Menü

Hírtér

Csütörtök, 2015. szeptember 24.

Aknay János kiállítása Marosvásárhelyen


Aknay János Kossuth- és Munkácsy-díjas festőművész műveiből nyílik kiállítás október 16-án 17 órakor Marosvásárhelyen, a Bolyai Klubban (a Köpeczy-Teleki ház első emeletén, a volt Kossuth utca és Szentgyörgy utca sarkán, ma Forradalom utca 1 sz.).
 
 
Az alkotó a szentendrei képzőművészet kiemelkedő egyénisége, sajátos stílusát a magyar és székely rovásírás motívumainak alkalmazásával teremtette meg.
Festményei nem ismeretlenek a marosvásárhelyi közönség előtt: 1997-ben a Kultúrpalotában, 2005-ben pedig a Bernády Házban volt önálló tárlata. 
 
Az esemény különlegessége, hogy a kiállítás képanyaga „hazai”: a kiállítandó festmények ugyanis a marosvásárhelyi Szepessy László műgyűjtő tulajdonában vannak, akinek az erdélyi szinten is egyedülálló és sokoldalú gyűjteményéből kerülnek bemutásra az Aknay-életmű reprezentatív darabjai. 
 
 
Aknay János a mértékadó magyarországi galériák állandó vendége, de számos műve van Svédországban, Németországban, Ausztriában, az USA-ban, Japánban és sok helyen a világon. A képzőművész ugyanakkor szorosan kötődik Erdélyhez, az erdélyi magyar képzőművészethez is: Aknay már az 1980-as évektől rendszeresen látogat Erdélybe, innen a kapcsolata Szepessy László műgyűjtővel is.
 
Aknay János a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Művészetének elismeréseként 2002-ben Munkácsy Mihály Díjat, 2009-ben Magyar Mûvészetért díjat, 2010-ben pedig Kossuth-díjat kapott.
A kiállítást Markó Béla költő nyitja meg, közreműködnek Bogdán Zsolt és Barabási Tivadar  színművészek. A tárlat október 30-ig lesz megtekinthető.