Csütörtök, 2020. április 9.
ERHARD napja
Menü

Hírtér

Péntek, 2016. január 22.

A Caritas tulajdonába került a Sütő-ház


A Gyulafehérvári Főegyházmegyei Caritas vásárolta meg Sütő András író marosvásárhelyi házát. A december végén megejtett tranzakcióról a Népújságnak számolt be az író fia, dr. Sütő András.
Márton András, a Gyulafehérvári Caritas igazgatója azt mondta, az épületet szociális, egészségügyi tevékenységük bővítésére és képzési központként szeretnék használni, viszont ehhez megfelelő anyagi háttér is szükséges.
A család által megőrzött könyveken kívül a kéziratokat, az írónak dedikált könyveket dr. Sütő András és Cselényiné Sütő Ágnes a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumnak adta át, néhány könyv (főleg az író művei), a személyes tárgyak és bútorok a puszta- kamarási Sütő-emlékházba kerültek, 3050 könyvet a marosvásárhelyi Római Katolikus Líceumnak adományoztak.
 
A Petőfi Irodalmi Múzeum kutatói többszáz eredeti fotót, az író íróasztalát, karosszékét, szobájának egyik patinás könyvespolcát, foteljét, egyik sokat használt elektromos írógépét, a nappali néhány jellegzetes kerámiatárgyát, Illyés Gyula egyik versének bekeretezett eredeti, aláírással ellátott kéziratát, amit Sütő Andrásnak írt (Lőtt lábú madár - Sütő Andrásnak), Tamási Áronról, Kós Károlyról, Illyés Gyuláról és Kozmucza Flóráról készült nagyméretű, az író lakásának falait díszítő bekeretezett eredeti fotókat stb. vittek el megőrzésre. Ezenkívül apró személyes tárgyakat, írószereket, íróasztali mappáját valamint néhány jellegzetes, fotókon is látható ruhadarabját, jeles alkotók Sütő Andrásról készült kerámia- és bronzplakettjeit, rajzokat. Az irodalmi szempontból legértékesebb sokezernyi kézirat, a lakásban fellelhető levelezése (köztük neves művészek, kortárs írók hozzá írott levelei), naplójának eredeti noteszei, az egykori hatalomhoz vagy nemzetközi fórumokhoz írott tiltakozásai, kisebbségügyi és emberjogi küzdelmeinek írásos nyomai stb. legalább egy éves feldolgozást igényelnek, amin a PIM négy részlege fog részt venni.
A Sütő Andrásról írt fellelhető feljelentések és szekusmegfigyelések, lehallgatások anyagai szintén a PIM-hez fognak kerülni, de ezek összegyűjtése még folyamatban van.