Kedd, 2019. október 22.
ELŐD napja
Menü

Hírtér

Csütörtök, 2015. január 29.

A fiatal sofőrök a legveszélyesebbek


A 30 év alatti sofőrök a legveszélyesebbek, egy 2013-as statisztikából ugyanis az derül ki, hogy ők okozták a legtöbb közúti balesetet – állítja a biztosítók szakmai egyesülete a forgalmi rendőrség adataira hivatkozva.
Az összesítés alapján a 31 és 39 év közöttiek 22%-ban érintettek a balesetekben, míg a 40-49 közöttiek csupán 17,9%-os mutatóval rendelkeznek. Az éves közúti balesetek 37,4%-ért pedig a 30 év alatti „tapasztalatlanabb” sofőrök voltak a felelősek. Az adatok alapján ezekben az esetében egy balesetben átlag 1,23 személy vesztette életét vagy súlyos sérüléseket szenvedett.
A statisztikai adatokból az is kiderül, hogy a fiatalok gyakrabban okoznak balesetet gondatlanságból. A jogsival rendelkező személyeknek az egynegyede 30 év alatti, ehhez képest a fiatal gépkocsivezetők a felelősek a gyorshajtás miatt bekövetkező balesetek 53%-ért, a szabálytalan előzések 44%-ért és az ittas állapotban elkövetett balesetek 40%-ért.
Az adatokat azért tette közzé a biztosítók szakmai egyesülete, mivel már többen is kérték a 25 év alatti sofőrök kötelező felelősségbiztosításának csökkentését. Kampányolt már mellette a Magyar Ifjúsági Értekezlet is a, legutóbb pedig  Darius Vâlcov pénzügyminiszter átiratban kérte a pénzügyi felügyeletet az imént említett díj csökkentését. A 25 év alatti sofőrök esetében a kötelező felelősségbiztosítás akár az évi 2000 lejt is eléri.
A közleményben azt is megemlítik, hogy a fiatal sofőrök esetében a biztosítási díjak csökkentése veszteségeket okozna a biztosítótársaságoknak, így csak akkor tudnák ez esetben kisebb díjakat bevezetni, amennyiben más kategóriájúak esetében növelnék a kötelező biztosítási díjat, holott a fiatal sofőrök esetében nagyobb a baleset kockázata.