Kedd, 2019. október 22.
ELŐD napja
Menü

Hírtér

Hétfő, 2015. január 26.

A magyar modellt akarják a romániai devizahitelesek


Tüntettek a parlament előtt a devizahitelesek. Az összegyűlt demonstrálók szervezője azt mondta: Magyarországon a kormány komolyan vette a bajba jutottak helyzetét. A tüntetők azt követelték, hogy a román kormány tegye lehetővé a svájcifrank-hitelek lejre váltását.

„Isarescu diktátor, a bankok ügyvédje!"- skandálta a tömeg a parlament előtt a jegybank elnökéről. A bajba jutott frankhitelesek tábláikra írták, mekkorát változott törlesztő részletük néhány év alatt.
 
 
(Forrás: index.hu)
 
A tüntetők szerint a bankok nem csak elhallgatták a valódi árfolyam-kockázatot, de nagyon magas kezelési költségeket is felszámoltak. A kormánytól várják, hogy megvédje őket. Magyarországot állították példaként, és azt követelték, hogy a felvételkori árfolyamnál legfeljebb 20 százalékkal magasabb árfolyamon lejre váltsák hitelüket. A petíciót már több mint 20 ezren írtak alá az interneten.
Cătalin Voivizeanu, a tüntetés egyik szervezője azt mondta: „szociális problémává vált a helyzetünk, mert több tízezren vagyunk, és tettekre várunk, nem ígéretekre.
 
A kormány a napokban azt javasolta, hogy a hitelesek egyezzenek meg a bankokkal a futamidő meghosszabbításáról. Annak érdekében pedig, hogy a jelenlegi, magas frank-árfolyamon is képesek legyenek törleszteni, adókedvezményt adna a kormány. A javaslat a bankokat azonban nem kötelezi semmire, saját belátásuk szerint dönthetnek, és a tüntetők szerint nem állnak szóba velük. (hirado.hu)