Kedd, 2020. január 21.
ÁGNES napja
Menü

Hírtér

Hétfő, 2016. november 28.

Az MPP amerikai, német, izraeli, magyar és székely zászlókkal lép fel a szabad jelképhasználatért


A Magyar Polgári Párt (MPP) amerikai, német, izraeli, magyar és székely zászló adományozásával kíván fellépni a jelképhasználat szabadságáért minden olyan önkormányzatban, ahol képviselői jelen vannak.

A párt az MTI-hez eljuttatott közleményében helyezte kilátásba a zászlók adományozását, azt követően, hogy háromszéki elnöke, Kulcsár Terza József szerdán ezt már megtette. Kulcsár februárban még csak székely zászlót adományozott a megyei önkormányzatnak, amelyet az adománylevélnek megfelelően ki is tűztek az önkormányzat tanácstermében. Az adomány elfogadásáról hozott határozatot azonban Sebastian Cucu, Kovászna megye prefektusa megtámadta a közigazgatási bíróságon, és a bíróság a zászló eltávolítására kötelezte az önkormányzatot.

Az MPP közleményében arra emlékeztetett, hogy az Erdély és Románia egyesülését kimondó 1918-as gyulafehérvári nyilatkozat teljes nemzeti szabadságot ígért a románokkal együtt élő erdélyi népeknek. Megjegyezte: az ígéret és az európai gyakorlat ellenére a román kormány megyei megbízottjai elvitatják a romániai magyarság jelképhasználati jogát.

Az MPP emlékeztetett: Romániában a XX. században az etnikai sokszínűséget a németek és a zsidók is erősítették. A németek 1918-ban mintegy 800 ezer fős közösséget alkottak, amely mára 30 ezer fősre apadt. A romániai zsidó közösség tagjait - közel százötvenezer személyt - a kommunizmus éveiben „egyfajta újkori emberkereskedelem keretében” eladta és eltávolította a román állam. Az MPP szerint a németek és zsidók romániai sorsának alakulása felbecsülhetetlen veszteség Románia számára, és erkölcsi kötelesség tisztelettel emlékezni az egykori kisebbségi társakra.

A párt ezzel indokolta, hogy a magyar és a székely zászló mellett az említett nemzeti közösségek anyaországának a zászlaját, valamint Románia legfontosabb stratégiai partnerének, az Amerikai Egyesült Államoknak a zászlaját adományozta a Kovászna megyei önkormányzatnak. A zászlókat szerdán ki is tűzték az önkormányzat tanácstermében Románia és az Európai Unió zászlai mellé.

„Amennyiben a román állam hatóságai jogsértő módon továbbiakban is korlátozzák a nemzeti jelképeink használatát, a Magyar Polgári Párt - Sepsiszentgyörgyhöz hasonlóan - kezdeményezni fogja az említett öt zászló kihelyezését minden olyan önkormányzatban, ahol választott képviselői révén jelen van” - áll az MPP közleményében, amelyet Biró Zsolt pártelnök jegyez. (mti)