Péntek, 2020. október 30.
ALFONZ napja
Menü

Hírtér

Kedd, 2016. június 7.

Elvette Soóstól a szavazatokat Mașca?


„Aki a legnagyobb mértékben hozzájárult Florea sikeréhez, az éppen Mașca volt” – fogalmazott Vass Levente, a helyi RMDSZ választmányi elnöke egy sajtótájékoztatón.
 
Vass Levente azt mondta, ha a Szabad Emberek Pártja (POL) és a polgármesterjelöltje által elért szavazatkülönbséget nézzük, éppen a kétharmadát tette volna ki a Soós Zoltán és a Dorin Florea közötti különbségnek. A részeredmények szerint Soós Zoltán 25.537 szavazatot kapott, Dorin Florea 27.262-t, míg Dan Maşcara 5.882-en szavaztak. A POL 4.766 szavazatot kapott.
 
„Az 1700 szavazatból, ha csak a pártjához viszonyított szavazatokat vesszük, adott esetben segíthette volna Soós Zoltánt. A közte és a pártja közötti 1200 szavazat több mint a kétharmada lett volna annak, ami hiányzott Soós Zoltánnak ahhoz, hogy a polgármestert legyőzze. Engedjék meg, hogy azt mondjam, nem tartottuk korrekt játéknak és nem éreztük a támogatást, hogy itt egy valós változást generáló pártszervezkedés lenne a POL esetében. Nem szenvedéllyel, nem haraggal mondom, hanem sajnálattal” – mondta Vass Levente. 
Hozzátette azt is, hogy Dan Maşca a kampány ideje alatt azt hangoztatta, hogy véget kell vetni Florea uralmának, viszont az választások során nem tartotta magát ehhez, nem szolgálta a változást. „Kiderült, hogy egyet mondanak és mást tesznek” – hangsúlyozta az RMDSZ választmányának elnöke egy tegnapi sajtótájékoztatón.
 
Peti András, az vásárhelyi RMDSZ elnöke is csalódottságának adott hangot a vasárnapi szavazás eredményét illetően, igaz hogy rendkívül szoros eredmény mutatkozott, viszont úgy tűnik, hogy a marosvásárhelyiek még mindig nem elég nyitottak a változásra. Kiemelte azt is, hogy 16 éve nem volt ilyen szoros az állás egy magyar jelölt és Florea között.
 
A helyi tanácsban 10 helyet kapott az RMDSZ, 3-at a POL, utóbbi esetében ez 2 magyar tanácstagot jelent. Újságírói kérdésre Vass Levente úgy értékelte, hogy a Dan Mașcaék által emlegetett változás épp miattuk nem valósulhat meg, ugyanis a magyarok érdekeit csak az RMDSZ képviselheti. Peti szerint a POL kisebbségi programja nem ismeretes. A helyi tanácsban 6 liberális és 4 szociáldemokrata képviselő is helyet kapott.
 
Vasárnap 14 ezerrel kevesebben szavaztak, mint 2012-ben, ami azt jelenti, hogy egyre inkább csökken a választási kedv. A két politikus szerint ez leginkább a fiatalok körében figyelhető meg. (Népújság)