Péntek, 2020. október 30.
ALFONZ napja
Menü

Hírtér

Vasárnap, 2016. június 5.

Veszített Soós Zoltán, nyert Florea - eredmények percről perce


2.12 – Elismerte vereségét Soós Zoltán független polgármesterjelölt Dorin Florea regnáló polgármesterrel szemben. Bár végleges adatok még nincsenek, még olyan körzetek eredményeire várnak, amelyek minden valószínűség szerint Floreának kedveznek.

„A választás arról szólt, hogy Vásárhely megszabaduljon azoktól, akik elveszik a város életét. De a vásárhelyiek többsége a folytatásra szavazott.” - vont mérleget a jelölt, aki hangsúlyozta, bár a választási törvény a tisztségben lévő polgármesternek kedvezett, de szerinte nekik sikerült összekovácsolniuk a várost. A lehangoló eredmény ellenére a csapat nem hagyja abba, ha bizalmat kap, új várost épít fel – mondta a jelölt.

„A ma este legfontosabb szava a köszönöm” – folytatta Soós, köszönet a választóknak, a csapatnak, az önkénteseknek. Közel volt a siker, ami arra bíztatja őket, hogy tovább dolgozzanak Marosvásárhelyért.

Az Összefogás házában vastaps követte Soós Zoltán szavait.

Soós Zoltán körülbelül 2000 szavazattal veszített, nagyjából 65 000 lakos élt szavazati jogával. Az eddigi számítások szerint az RMDSZ-nek sikerült megőriznie a 10 tanácsosi helyet az önkormányzatban.

 

 

1.50 – A Marosvásárhelyi Televízió (TTM) információi szerint Florea tovább növelte előnyét Soós Zoltánnal szemben, jelenleg 1552 szavazattal vezet. Soós Zoltán függetlenként induló polgármesterjelölt nemsokára sajtótájékoztatót tart.  Dan Mașca a voksok 9 százalékát szerezte meg.

 

1.13 – Fordult az állás, Kovács Péter, az RMDSZ kampányfőnökének beszámolója szerint most Dorin Florea vezet. A voksok felét dolgozták fel, és az újrázni készülő polgármester jelenleg 300 szavazatal vezet a föggetlenként induló Soós Zoltánnal szemben. 

 

23.57 Kovács Péter újabb eredményeket közöl: információik szerint a szavazatok 33 százalékos feldolgozáttságánál néhány 10 szavazatnyi különbség van Dorin Florea és Soós Zoltán független jelöltek között. Az RMDSZ ügyvezető elnöke nem emelte ki, hogy melyik induló áll nyerésre.

Brassai Zsombor a Maros Megyei RMDSZ elnöke az Erdélyi Magyar Televízió élő választási műsorában, azt nyilatkozta, hogy Soós Zoltán vezet.   

 

23.30 – Az Erdélyi Magyar Televízió tudosítása szerint Dorin Florea még mindig nem jelent meg a kampányirodánál, Claudiu Maior pedig csak holnap nyilatkozik. A PNL székházánál jelenleg 500 voksnyi különbségről beszélnek Soós Zoltán független jelölt javára. De az állás folyamatosan változik, hol egyik, hol a másik jelölt áll nyerésre.  

 

23.10 – Sajtótájékoztatót tart Kovács Péter az RMDSZ ügyvezető elnöke: elmondása szerint Marosvásárhelyen és Szatmárnémetiben az eredmények egynegyedét dolgozták fel. A befutó jelöltek között pár 100 szavazatnyi különbség van. Marosvásárhelyen Soós Zoltán vezet.  Szászrégenben több mint 50 százalékos a szavazatok feldolgozottsága Maria Precub csupán 41 szavazattal vezet Nagy András RMDSZ-es jelölttel szemben.

 

23.30 – Az Erdélyi Magyar Televízió híradása szerint Marosvásárhelyen a 83 választási körzetből 13-ban van eredmény. Bár szoros az állás, de Soós Zoltán vezet. 

Mint arról már korábban beszámoltunk Marosvásárhelyen 51,27 százalékos volt a részvételi arány. Maros megyében is hasonlóan jó arányt mértek, a választási joggal rendelkező lakosok 51,68 százaléka járult az urnák elé.

Az Összefogás házában az urnazárást követően Soós Zoltán kampányfőnöke, Kovács Levente tartott sajtótájékoztatót, hangsúlyozva, a jelenleg rendelkezésere álló információk alapján nem lehet elhamarkodott következtetéseket levonni.

A szoros eredményeket látszik megerősíteni az Erdélyi Magyar Televízió azon tudósítása is, mely szerint Dorin Forea kampányirodájában nagyon feszült a hangulat, az újságírókat kizárták, illetve Dorin Forea nincs a helyszínen.