Péntek, 2020. augusztus 14.
MARCELL napja
Menü

Hírtér

Szerda, 2016. július 6.

Fenyegetve érzi magát az Unirea a katolikus iskola miatt


Dacian Cioloș miniszterelnök közbenjárását kéri a marosvásárhelyi Unirea Nemzeti Kollégium vezetősége, ugyanis szerintük a katolikus iskola létrejötte negatív hatással volt az iskolát jellemző alapvető nevelési elvekre. Erről egy sajtótájékoztató keretén belül beszélt az Unirea igazgatója, melyről a Népújság cikkezett.
 
Andreea Năznean úgy véli, hogy miniszteri közbenjárásra van szükség ahhoz, hogy egy szakbizottság kivizsgálja, hogy törvényes-e mindaz, ami az iskolában történik, amióta az épület B szárnyában elkezdte működését a Római Katolikus Teológiai Líceum. Az igazgató negatív példaként említi, hogy az új katolikus tanintézmény a már elfogadott beiskolázási terv figyelmen kívül hagyásával vette át az elemi és felső tagozatos (magyar) osztályokat és egy líceumi osztályt is. A kialakult helyhiány miatt az Unirea két elemi osztályát egy másik tanintézménybe kellett költöztetni és két osztály indítását törölni kellett.
 
A Római Katolikus Teológiai Líceum egy éve költözött át az Unirea Nemzeti Kollégiumnak is otthont adó épületbe, a katolikus iskola a B épület teljes kiürítését kérte, viszont erre két év haladékot kapott az Unirea.
 
„Az Unirea kollégium állandó fenyegetésnek érzi, hogy a státus és a római katolikus iskola bérlőként emlegeti az intézményt, továbbá ez utóbbi az Unirea arculatát saját tevékenységének a reklámozására használja fel. Mindezek a körülmények negatív hatással lehetnek a nemzeti kollégium tevékenységére, ugyanis fennáll annak a veszélye, hogy megszűnik az alsó tagozat, és a már említett kifogások mellett nem lehet a szükséges épületkarbantartási munkálatokat elvégezni. A tanárok, tanulók és szülők nem kérnek a fenyegetésből és bizonytalanságból” – olvasható a beadványban, amelyet a tanári közösség nevében a miniszterelnökhöz intéztek. 
 
A Népújság megkeresésére Holló László, az Erdélyi Római Katolikus Státus Alapítvány igazgatója azt mondta, hogy  az épület használatára megkötött szerződésben pontosan leszögezték, hogyan oszlik meg az épület a két iskola között, így nem érti az Unirea felháborodását. Mindemellett azt is hozzáteszi, hogy a nemzeti kollégium két igazgató között egyezség alapján mondott le a magyar osztályokról a katolikus iskola javára, így a státus ehhez az egyezséghez tartja magát.
 
A napilap emlékeztet arra, hogy a katolikus líceum idén ősszel induló két kilencedik osztályának csak akkor lesz osztályterme, ha Unirea keretében megmaradt két magyar osztályt a főépületbe költöztetik. Mindemellett a helyhiány ellenére idén szeptembertől az Unirea négy helyett öt kilencedik osztályt és egy ötödik helyett kettőt indít el. És ha jól számoljuk, akkor ez nemhogy kevesebb osztályt jelent, hanem kettővel többet, mint az előző tanévben.
 
A Unirea Nemzeti Kollégium 12 éve működik a katolikus egyház tulajdonában levő épületben. A Római Katolikus Teológiai Líceumban 2015 ősszén indult be az oktatás. Az újraindítás ötlete 2011-ben fogalmazódott meg. Ezt követték a politikai egyeztetések. Végül 2014 júliusában, a Maros Megyei RMDSZ közbenjárásával, önkormányzati döntés született az oktatási intézmény létrehozásáról, majd ugyanazon év szeptemberében a városi tanács elfogadta azt a szerződés, amely biztosította a római katolikus egyháznak, hogy saját ingatlanjába kezdhesse a tanügyi intézmény a tanévet. A katolikus líceumban 13 osztályba összesen 351 diákkal indult a tanév. Idén a felvételizni készülő nyolcadikosok katolikus teológiai, természettudományok, valamint intenzív angol-német osztályokba iratkozhatnak a római katolikus középiskolába. Mindemellett tizedik osztálytól kezdődően esti tagozaton közigazgatási technikusi szakot ajánlanak a diákoknak.