Szerda, 2020. szeptember 30.
JEROMOS napja
Menü

Hírtér

Csütörtök, 2017. február 2.

Időjósoltak az állatkerti medvék


Február 2-a hagyományosan nem a kormány elleni tüntetések napja vagy az orosz államfőlátogatásé. Ez fontos napja a népi időjóslásnak. A hagyomány szerint ha a medve a barlangjából kibújva meglátja az árnyékát elhúzódó télre kell számítani. Vásárhely környékén nem tudunk olyan emberről, aki szabadban élő medvék barlangja körül ólálkodna, azt lesve, hogy meglátja-e az árnyékát vagy sem, így az állatkert medvék jóslataira kell hagyatkoznunk. Bár nekik nincs igazi barlangjuk, így is megoldják az időjóslást.
 
Néhány éve a marosvásárhelyi állatkertben ezen a napon a medvék kerülnek a középpontba. Időt jósolnak. De nem úgy, hogy a barlangjukból bújnak elő és az árnyékukat lesik, hanem dobozokat kell kibontsanak, amelyekbe a gondozók élelmet rejtettek el. Ezekre a dobozokra nap, esőfelhő stb. van felfestve, így a mi hagyományunk szerint olyan idő lesz, mint amilyen rajz van azon a dobozon, amelyiket először körbeszaglásszák. (Erről a polgármester személyes tanácsadójának a megbízásából remek kis videó is készült, amit nemzetiségi érzülettől függetlenül meg lehet tekinteni.)
 
 
Ma első alkalommal a napsütéses és esős feliratú dobozhoz mentek, így rövid télre, meleg, de esős tavaszra kell számítani. Fontos azonban megjegyezni, hogy néha a medvék is tévednek.
 
Szombaton és vasárnap egyébként medveközpontú események lesznek az állatkertben, az igazi meteósok azt mondják, hogy meleg hétvégénk lesz, úgyhogy állatkerti sétára fel.