Vasárnap, 2020. szeptember 27.
ADALBERT napja
Menü

Hírtér

Hétfő, 2017. január 30.

Ingyen vonatozhatnak szerdatól az egyetemisták


Szerdától ingyenesen utazhatnak vonattal az állami felsőoktatásban vagy akkreditált, illetve engedélyezett magánegyetemeken tanuló egyetemisták - nyilatkozta hétfőn az AGERPRES hírügynökségnek Gigel Paraschiv, a felsőoktatásért felelős államtitkár.

„464.273 hallgatóról van szó. Minden egyetemista jogosult az ingyenes utazásra, semmiféle diszkrimináció nincs - akár állami, akár magánegyetemeken tanulnak. Az egyetlen megkötés, hogy a minisztérium által elismert felsőoktatási intézmény hallgatói legyenek. A kedvezménnyel járó költségek körülbelül 100 millió lejre rúgnak évente. Az ingyenes utazási jogosultság egész évben érvényes. Az egyetemi év október elsején kezdődik és következő év szeptember 30-án ér véget” – magyarázta az államtitkár.

A kormány január elején elfogadott sürgősségi rendelete szerint ezentúl ingyen utazhatnak a vasúton a nappali tagozatos egyetemisták. A felsőoktatási intézményekben tanuló diákok bármilyen belföldi vonatjáraton ingyenesen utazhatnak, de csakis másodosztályon. (Agerpres)