Kedd, 2020. augusztus 11.
ZSUZSANNA, TIBORC napja
Menü

Hírtér

Szerda, 2015. március 25.

Ismét beszólt Florea a magyaroknak


Dorin Florea, Marosvásárhely polgármestere egy sajtótájékoztatón azt hangoztatta, hogy a magyar szülők kisebbségi komplexusok nélkül kellene felneveljék gyerekeiket – tudósít a Székelyhon. Florea szerint be kellene tiltani az etnikai kisebbség kifejezésnek a használatát, ugyanis a magyar szülők úgy nevelik fel gyerekeiket, hogy azok nap mint nap azt hallják otthon, hogy kisebbségben vannak. „Ez a magyar átok, hogy a gyermekek megbélyegezve nőnek fel, állandó kisebbségi érzéssel. A kisebbségi szó használatát be kellene tiltani. Marosvásárhelyen nem az a fontos, hogy legyenek többségiek és kisebbségiek, hanem az, hogy a fiatalok szeressék szülőföldjüket, kultúrájukat és azt a közösséget, amelybe születtek” – fejtette ki véleményét a városvezető.
 
Dorin Florea a magyar és román etnikumok közti viszályokat szüntetné be, amellyel kapcsolatban már többször is szót emelt, amikor betiltotta március 10-én a Székely szabadság napján a felvonulást. „Amíg én vagyok a polgármester, a szélsőségesek nincs mit keressenek Marosvásárhelyen. (...) Tudom, hogy a vásárhelyi román és magyar lakosok mást és mást akarnak” – nyilatkozta korábban a polgármester.
Az újságírók rákérdeztek a kétnyelvű utcanévtáblák ügyére is, ha már ennyire szívén hordja Florea a magyar kisebbség sorsát. „Ajánlottam a tanácsosoknak, hogy fogadjanak el egy olyan határozatot, amely a régi hagyományos utcanevek használatáról szól, mert a hivatalos utcanevek mellé ezeket fel lehetett volna tenni. De nem volt kivel beszélni. Én tisztelem és részben ismerem a régi neveket, s ha elfogadják, hogy legyen Kossuth utca, s ez nem törvénybe ütköző, akkor én abba is beleegyezem. Bár senki nem hangoztatja, de én ajánlottam, hogy a 2-es iskolát nevezzék el Bernády Györgyről, miután megtudtam, hogy az épületet ő építtette” – válaszolt a városvezető, aki azt is hozzátette, hogy a törvény nem teszi lehetővé a kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezését, így meg van kötve a keze.
A Fekete március alkalmából rendezett hétvégi események kapcsán a polgármester azt sérelmezte, hogy Emil Constantinescu, volt államfő marosvásárhelyi látogatása során nem üdvözölte őt, akár egy telefonhívás erejéig sem. Hozzátette azt is, hogy nem a múltat kell firtatni, hanem a közös jövőt kellene tervezze az RMDSZ Constantinescuval.