Szombat, 2020. szeptember 26.
JUSZTINA napja
Menü

Hírtér

Péntek, 2016. február 26.

Kiszorítanák a Bethlen-szobrot a főtérről


Egyelőre kérdéses a Bethlen Gábor szobor felállításának a helyszíne, ugyanis a tegnapi tanácsülésen nem sikerült megszavazni annak a helyét. Soós Zoltán, a marosvásárhelyi RMDSZ frakcióvezetője szerint Dorin Florea nem fog beleegyezni, hogy egy erdélyi magyar fejedelem szobra a főtéren kapjon helyet, ezért a szavazás elhalasztását kérték.
 
Mivel az RMDSZ kérésére a döntés elhalasztását a többség nem támogatta, így csupán elvi döntés született az Erdélyi Iskola Mozgalomnak emléket állító szoborcsoport és a Bethlen Gábor-szobor állításáról, viszont azoknak a pontos helye továbbra is kérdéses.
 
Az RMDSZ azt szeretné, ha az Erdélyi Iskola szoborcsoport a vár sétányán kapna helyet, valamint a Bethlen Gábor szobrot a főtér Kultúrpalotához közel első részén szeretnék elhelyezni. Soós szerint Florea nem fog ebbe beleegyezni.
 
Az RMDSZ Maros megyei szervezete nyílt pályázatot hirdetett Bethlen Gábor erdélyi fejedelem egész alakos szobrának elkészítésére. A beérkezett pályázatokat április 29-én – napra pontosan 400 évre rá, hogy Bethlen Gábor szabad királyi városi rangra emelte Marosvásárhelyt – egy szakbizottság fogja elbírálni. A szobrot legkésőbb októberig fel fogják állítani a város területén, a kérdés csupán az, hogy hol?