Szerda, 2020. szeptember 30.
JEROMOS napja
Menü

Hírtér

Szerda, 2015. november 4.

Lemondott Victor Ponta


Lemondott tisztségéről Victor Ponta miniszterelnök - jelentette be Liviu Dragnea, szocáldemokrata elnök.

A miniszterelnök a Colectiv klubban történt tragédia és az ezt követő tüntetések miatt döntött a lemondás mellett. A hírt Victor Ponta miniszterelnök is megerősítette. Dragnea közölte, azért döntött a miniszterelnök a lemondás mellett, mert a szociáldemokraták koalíciós partnere nem akart felelősséget vállalni, és nem értették meg, hogy nem lehet a társadalomtól elszakadva politizálni. Dragnea a kormánykoalíció kisebbik partnerére, a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) vezetőjére, Gabriel Oprea miniszterelnök-helyettesre utalt, aki ellen már a múlt héten tüntetések voltak, miután egy felvezető rendőr életét vesztette a miniszterelnök-helyettes egyik útja idején. Felmerült a gyanú ugyanis, hogy Oprea törvénytelenül használt rendőri felvezetést. 

Ponta elmondta, eleget tesz az emberek elvásárának és kormányával együtt lemond.

„Nem harcolok az emberekkel, politikusokkal igen, de emberekkel nem. (…) Az elmúlt napokban az összes erőforrásunkkal segíteni akartuk az áldozatokat, és megköszönöm minden tűzoltónak, orvosnak a segítségét. A fő bűnös a kapzsiság és a felelőtlenség, és ha ezeket nem szüntetjük meg, akkor hasonló tragédiák még megtörténhetnek” – értékelte a miniszterelnök az elmúlt napok eseményeit.

Amint arról beszámoltunk, 25 ezer felháborodott ember vonult utcára Bukarestben kedden a több mint 30 halálos áldozatot követelő tűzvész felelősségét egymásra hárító hatóságok, a kerületi polgármester és a kormány lemondását követelve.

Ponta 3 évig volt miniszterelnök. Az elmúlt időszakban több esemény miatt is kérték a miniszterelnök lemondását, többek között a korrupciós ügye kapcsán is. Ezen kívül csupán ebben az évben két kormánybuktatást kísérelt meg a Nemzeti Liberális Párt, mint kiderült sikertelenül.