Csütörtök, 2020. július 9.
LUKRÉCIA napja
Menü

Hírtér

Péntek, 2016. január 8.

Megnövelték az influenza elleni oltóanyag készletét


Patriciu Achimaş-Cadariu egészségügyi miniszter azt mondta 143 ezer védőoltással egészítették ki az influenza elleni védőoltás készletét. A szaktárca vezetője azt mondta, a közegészségügyi hatóságok kérésére rendelte el az intézkedést.
 
A szakemberekek szerint azonban nem valószínű egy influenza járvány elterjedése. November közepétől, amikor elkezdődött az ingyenes védőoltás kiosztásának kampánya, eddig 461 ezer személyt oltottak be a védőanyaggal. Az orvosok a légúti megbetegedések megelőzésére ajánlják a szert. A védőoltást a családi orvosok rendelőiben és kórházakban szerezhetik be a páciensek. Ingyenes oltóanyagot csak a gyerekek és a 65 év feletti személyek kapnak, akik hajlamosabbak a megbetegedésre.
 
Az influenza vírusos megbetegedés, amelyet láz, orrfolyás, köhögés, fejfájás, rossz közérzet, az orr és a légutak nyálkahártyájának duzzanata jellemez. Az influenzavírusok az egyéb légúti fertőzések kórokozóihoz hasonlóan a köhögéskor, tüsszenteskor és beszéd közben keletkező légúti váladékcseppecskék révén, cseppfertőzéssel terjednek. (Mediafax)