Kedd, 2020. január 21.
ÁGNES napja
Menü

Hírtér

Péntek, 2016. november 25.

Minden harmadik romániai nőt bántalmaznak


Minden harmadik romániai nő közül egy családon belüli erőszak áldozata – hívták fel a figyelmet a civil szervezetek. Hozzátették azt is, hogy Romániában jelenleg 14 megyében egyetlen egy olyan menedék sincs, ahova fordulhatnának a bántalmazott nők. Ennek köszönhetően az agresszivitás áldozatainak 85 százaléka elhagyta otthonát, viszont 15 százalék 6 hét után kénytelen volt visszatérni az agresszorhoz, és gyakorlatilag minden maradt a régiben. A civil szervezetek arra hívják fel a kormány figyelmét, hogy mielőbb egy hosszútávú szolgáltatást kellene biztosítsanak a bántalmazott nőknek.
 
A statisztikai adatok szerint a menedékre érkező nők 90 százalékának van munkahelye, így egy lakhely biztosításával könnyedén fenn tudná tartani magát a a bántalmazója nélkül is.
 
Cristina Horia, a Sensiblu Alapítvány képviselője egy, a témában szervezett közvitán azt mondta, hogy a kisebb közösségekben élő nők nem tudják, hogy milyen jogai vannak és azt sem, hogy mit kell tenniük ha agresszivitás áldozataivá válnak. Hozzátette azt is, hogy a bejelentett bántalmazásoknak csak a 2 százaléka válik bírósági üggyé, amelyek esetében sokszor büntetés nélkül megússzák az agresszorok. A statisztikák szerint a bántalmazók 60 százaléka rendszeres alkoholfogyasztó.
 
A családon belüli erőszak mind verbális, mind pedig fizikai bántalmazást magába foglal. (Agerpres)