Kedd, 2020. január 21.
ÁGNES napja
Menü

Hírtér

Hétfő, 2016. november 28.

Spanyol film kapta az Anilogue fesztivál fődíját


Spanyol film, a Pszichonauták - Az elveszett gyerekek című alkotás kapta az Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál fődíját, míg a különdíjat A levágott kezű lány című francia filmnek ítélte oda a zsűri. 
A díjkiosztót az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartották szombat este. 

A holland Vessela Dantcheva, az észt Hardi Volmer és a magyar Vácz Péter rendezők alkotta zsűri Alberto Vázquez és Pedro Rivero spanyol alkotók Pszichonauták - Az elveszett gyerekek (Psiconautas, los ninos olvidados) című filmjének ítélte a legjobb egészestés animációnak járó fődíjat - közölték a szervezők szombat este az MTI-vel.

Alberto Vázquez és Pedro Rivero szürreális fantaziájában egy ökológiailag elpusztított szigetről próbálnak kijutni a hősök, a dühös Birdboy és a kalandvágyó Dinky. A film társadalomkritikája érdekében tipikus rajzfilmhősöket forgat ki és iróniával beszél a világ és környezetünk elpusztításáról, az elidegenedésről, valamint az ember saját démonaival való küzdelméről.

A kategória különdíját a francia Sébastien Laudenbach A levágott kezű leány (La Jeune Fille sans mains) című alkotása kapta. A korábban rövidfilmeket jegyző Sébastien Laudenbach első egészestés animációja a Grimm-testvérek azonos című meséjét adaptálja. A történetben egy szegény molnár a jólétért alkut köt az ördöggel és ennek egy véletlen folytán a lánya is részese lesz.

A rövidfilmek között idén 30 film szállt versenybe, köztük számos magyar alkotás is. Most először a legjobb rövidfilmet 2000 euróval jutalmazták. A kéttagú nemzetközi zsűri - Jean-Christophe Soulageon francia filmproducer és Mihai Mitrica, a romániai Anim'est Nemzetközi Animációs Filmfesztivál alapítója és igazgatója - az idén Joanna Rytel svéd alkotó Tűzről pattant anyák (Moms on Fire) című alkotását ítélte a legjobbnak. 

Különdíjjal jutalmazta a zsűri Lauri Järvenpää finn alkotó Féregjárat (Wormhole), Terri Matthews brit animációs A bot rossz vége (The Wrong End of the Stick), valamint az ugyancsak finn Elli Vuorinen Fájós szemek az örökkévalóságig (Sore Eyes for Infinity) című rövidfilmjét. A közönségdíjat Alberto Vazquez spanyol alkotó Decorado című animációja érdemelte ki.

Az 14. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon tizenhárom új egész estés alkotást és csaknem 200 rövidfilmet láthatott a közönség. (mti)