Csütörtök, 2018. február 22.
GERZSON napja
Menü

Hírtér

Szerda, 2016. március 23.

Tüntetést szerveznek a cigisek


Március 25-én Bukarestben szerveznek tüntetést a dohányozók, kérvén a dohányzást szigorító törvény enyhítését.
 
A Facebookon hirdetett nyilvános esemény kezdeményezői azt szeretnék elérni, hogy a dohányzó lakosság számára külön dohányzóhelyeket alakítsanak ki. A dohányzók szerint túlságosan szigorú szabályzás diszkriminatívan hat rájuk, ugyanis minden zárt közterületről száműzték őket, valamint a csupán két oldalról zárt és fedett teraszokon is kitiltották a dohányfüstöt. Amúgy még a törvény életbe lépése előtt elindult egy online petíció, ahol szintén külön dohányzó és nem dohányzó lokálokat és kávézókat kértek a hatóságoktól.
 
 
A Pro TV tájékoztatása szerint néhány parlamenti képviselő jelezte, módosító javaslatokat fognak beterjeszteni a dohányzásellenes törvényhez, amelyben a zárt nyilvános hely fogalmát konkretizálják, vagyis azt szeretnék elérni, hogy a jogszabály csak azokra a helyiségekre vonatkozzon, amely négy fallal van körbevéve.
Az Egyetem téren megrendezendő demonstráción ezidáig közel 900 személy jelezte részvételét, de több mint ezer érdeklődő van.
 
Mint ismert a március 17-től érvénybe lépő 2016/15-ös jogszabály szerint szigorúan tilos rágyújtani zárt közterületeken, valamint játszótereken és gyerekeknek szánt helyeken, de tilos olyan autókban is cigarettázni, amely munkahelynek minősül, mint például a taxikban. A törvényt be nem tartásáért 100 és 500 lej közötti bírság jár a magán személyeknek, míg jogi személyek esetében ez a szankció 5000 és 15000 lej közötti. Marosvásárhelyen ezidáig két személyt büntettek meg a rendőrök, fejenként 100 lejes bírságot kaptak egy vendéglőben és egy buszmegállóban elszívott cigarettáért.
 
Romániában a felnőtt lakosság 27 százaléka vallja magát dohányosnak.