Szerda, 2020. szeptember 30.
JEROMOS napja
Menü

Hírtér

Szerda, 2016. október 26.

Veszélybe került a Roncsautó- és a Zöld Ház program?


A környezetvédelmi bélyegilleték eltörlésével megszűnik a Környezetvédelmi Alapból támogatott Roncsautóprogram vagy a Zöld Ház program elsődleges finanszírozási forrása - hangoztatta Dacian Cioloş miniszterelnök annak kapcsán, hogy kedden döntő házként megszavazta a képviselőház a több mint 100 illeték - köztük környezetvédelmi bélyegilleték - eltörlését előíró jogszabályt. 

„Azzal egyetértünk, hogy a környezetvédelmi illetéket át kellett volna alakítani egy olyan illetékké, amely jobban idomul a különböző valós helyzetekhez, de az biztos, hogy szükség van egy ilyen illetékre, különben nem lesz, ahonnan finanszírozni olyan projekteket, mint a Roncsautóprogram vagy a Zöld Ház program. Ha nem gyűjtünk pénzt a Környezetvédelmi Alapba, akkor jövőre vagy nem lesz Roncsautóprogram, vagy az állami költségvetésből kell elkülöníteni pénzt rá”- mondta Cioloş a Renault-csoport titui műszaki központjában tett látogatása alkalmával. 

A miniszterelnök szerint „nagyon könnyű” eltörölni az illetékeket „különösen választási időszakban”, de gondolni kellene arra is, hogy mivel helyettesítjük ezeket. 

Emlékeztetett, kormánya nem ellenzi bizonyos illetékek eltörlését, hiszen a kabinet is hozott korábban hasonló döntéseket. 

Cioloş nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a törvény „egyes elemei” ellen alkotmányossági kifogást emeljenek. (Agerpres)