Vasárnap, 2020. szeptember 27.
ADALBERT napja
Menü

Kilátó

Hétfő, 2015. április 27. | efi

Beintett Florea a magyaroknak


Ügyes húzással intett be a frontváros jelleget szinte minden nap megélő vásárhelyi magyarságnak Dorin Florea. A város polgármestere előbb ingyenbulira csődítette össze a megyeszékhely giccsre éhes magyarságát, majd felkérte hűséges csatlósát, hogy mutasson fityiszt a „lovak nyelvén beszélőknek”.
Röviden ennyi a történet, de lássuk picit kibontva: a polgármesteri hivatal meghívására Havasi Balázs, a világ leggyorsabb kezű zongoristája a Kultúrpalota Nagytermében lépett fel. A koncertet követően reflektorfénybe állt Claudiu Maior, kezében egy utcanévtáblával, amelyen a művész neve virított. Ezt állítólag a vár egyik sétányán fogják elhelyezni.
 
Peti András állítólag a díszpáholyban ülve tapsolta végig az akciót, ami nem tetszett az EMNP városi és megyei elnökeinek.
 
„Nem gondolod, hogy miközben magyar emberek ellen ugyanez az alpolgármester háborút indított épp a kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezése miatt, megalázó neked alpolgármesterként elbújva tapsolni? Nem gondolod, hogy csúfot űztek belőlünk?” – kérdezte egy Facebook-posztban Jakab István, az EMNP vásárhelyi elnöke.  
 
Portik Vilmos, Jakab magasabb nyeregben ülő párttársa is hasonló tartalmú posztot tett közzé a közösségi portálon. „Valahogy nehezemre esik elhinni, hogy a vásárhelyi magyarok polgármestert akarnak adni ennek a városnak, amikor azt hallom, hogy diadaltapssal illetik azt a román városvezetőt, akinek tudomása mellett büntetésekkel fenyegetik a Marosvásárhely kétnyelvűségét felvállaló magyarokat. S ennek az embernek a páholyból tapsol a magyar alpolgármester is” – így az EMNP megyei elnöke.
 
Azt, hogy Peti András mekkora ívben tapsolt, az EMNP helyi „vezéreivel” ellentétben nem láttuk. Azt azonban sejtjük, hogy Petinek nem osztott Dorin Florea lapot a vasárnapi koncerten. Ő is mezei koncertnéző volt, akárcsak Portik vagy Jakab, akit jelenleg az ország talán egyetlen sovén, nacionalista lapja, a Cuvântul liber anyáz, azzal vádolva, hogy egy újabb fekete márciust szeretne előidézni.
Az persze nem vitás, hogy Florea ezzel a gesztusával, ha tetszik, ha nem, ügyes fricskát nyomott a helyi magyar politikumnak, amely erre csak a tanácsülések bojkottjával válaszolhat. Feltéve, ha lesz bennük kellő karakánság.