Szombat, 2020. szeptember 26.
JUSZTINA napja
Menü

Kilátó

Hétfő, 2015. március 2. | efi

Gyer(t)ek helyesírás(ra)


Nem vádolhatjuk azzal a polgármesteri hivatalt, hogy fittyet hány a magyar közösség nyelvi jogaira. Ha kétnyelvű utcanévtáblákat nem is, de helyesírási hibáktól hemzsegő molinókat és plakátokat időről időre kifüggeszt a város közterein.
Ezúttal a Mureș Mall homlokzatán éktelenkedik egy, a magyar közösséget szájbarúgó óriásmolinó. Mert egyezzünk meg, ez nem a nyuszika van sapkád-nincs sapkád eset. Ha (anya)nyelvről van szó, akkor egy plakát vagy legyen kifogástalan, vagy ne legyen egyáltalán.
Az ASA (amelynek sorait fénykorában magyarok erősítették) negyven év után ismét európai kupaszereplő lehet. A polgármesteri hivatal szerint a szurkolók támogatására nagy szükség van, ezért pénzt nem kímélve reklámozzák a következő meccseket. Az óriásmolinón, illetve a plakátokon azonban a román nyelvű szöveg dominál, ami nem is lenne baj, ha a legalsó sorban nem azt írná, hogy „HEJ HEJ HAJRÁ”, így, írásjelek nélkül, utána pedig azt, hogy „JÖJJÖN MINDENKI A STADIONRA!”
Különösebben nem érdekel a foci, a polgármesteri hivatal főkorifeusainak a pénzmosása miatt pedig a helyi csapat ténykedése még annyira sem, ezért ha csak román szöveg lenne a plakáton, becsszó nem szúrta volna a szemem.
Így azonban legszívesebben jól a KEZÉRE csapnék annak, aki egy ilyen plakát kihelyezését aláírja. Utána pedig két lábbal rúgnám SEGGBE, hogy tanulja meg, mikor használjuk a -ra,-re, ragot és mikor a -ba, -be alakokat.
És továbbra sem értem, hogy a polgármesteri hivatalban dolgozó magyar alpolgármester, illetve tanácsosok miért nem emelnek szót az ilyen „merényletek” ellen. Mert ez elemi iskolás szint, kamarád. És ha csak ez lenne, nem is tenném szóvá. De van itt sajnos más is.