Vasárnap, 2020. szeptember 27.
ADALBERT napja
Menü

Kilátó

Kedd, 2016. március 29. | efi

Ha a tudatlanság fájna


Használt autógumikból raktak ki egy horogkereszt alakú ugrálót/akadálypályát (?) a Somos-tetőn. Vélhetően a polgármesteri hivatal megbízásából, hisz Valentin Bretfelean és csapatának ébersége nem engedélyez semmilyen civil akciót, és bízunk abban, hogy akkor sem engedélyezné, ha épp egy szvasztikát akarna kirakni valaki. A tényen persze az sem változotatna, ha nem a polgihivatal rakta ki a horogkeresztet, csak így, hogyismondjam, cikibb. Ja, hogy ezt nem is a német nemzetszocializmus antiszemita jelképeként kell értelmezni, hanem a Mohendzso Daro kultúrában használt jó szerencse, vagy a Kínában használt halhatatlanság szimbólumaként? Hát az, hogy ennyire ötletes embereink vannak, szerintünk nem is szerencse és nem is kívánnánk nekik „halhatatlanságot” a betöltött tisztségeikben.

Távol áll tőlünk, hogy azt feltételezzük, a horogkereszt alakú ugrálót zsidógyűlölők helyezték ki az erdőben, de azt határozottan kijelenthetjük, hogy aki kitette, annyira bunkó, hogy nincs tisztában a derékszögben megtört keresztszárak 20. század eleje óta elterjedt jelentésével.

Az antiszemitizmus egyébként nem újkeletű a kultúrfővárosi babérokról álmodozó városunkban sem. Négy évvel ezelőtt Mircea Munteanu Nicolae, a Maros megyei prefektúra kabinetigazgatójaként 2012-ben egy tüntetés során azt írta Facebook-üzenőfalára: „Arbeit macht frei – hogy értsék a tiltakozók is” („Arbeit macht frei – asta să înţeleagă protestatarii.”). 2013 májusában pedig ismeretlen tettesek a volt Kossuth és Malom utca kereszteződésében levő holokauszt-emlékmű „Remember Holocaust” feliratú tábláját feszítették le.

(Kép forrása: Szatmári László/Facebook)