Vasárnap, 2020. szeptember 27.
ADALBERT napja
Menü

Kilátó

Kedd, 2014. december 9. | efi

Kiakasztott székely agytekervények


Csíkszeredát is bevette az erdélyi magyar középosztály rádiója. Ez azt jelenti, hogy  marosvásárhelyi székhelyű Erdély FM most már nemcsak interneten keresztül hallgatható Hargita megye központjában, hanem hagyományos rádiókészülékkel is, azaz igazi fm-es rádió lett a rádió. Ez persze marketingkampánnyal is jár. A rádió a tőle megszokott, valljuk be, az átlagembert meghaladó stílusban nyomul. Csíkszeredában két típusú óriásplakáttal is találkozhatnak a székelyek. „Eladtuk a pityókát, nézhetjük a Szulejmánt.” így az egyik felirata, míg a másiké: „Szelfit csinált a babám: azt lájkolta az anyám.”

A székelyek furfangos agytekervényei azonban nem bírták meg ezeket az üzeneteket, illetve stílust. (Arról ne spekuláljunk, mennyire van benne ebben a konkurens rádiók keze.) A Csíki Hírlapban dörgedelmes cikk jelent meg arról, hogy mennyire érthetetlen mindkét mondat, aki meg érti, az egyenesen sértőnek és felháborítónak találja. Egy székely atyafinak például az esett rosszul, hogy a rádiósok meggondolatlanul példálóznak a pityókával, pedig a csíki gazdálkodók egyik problémája épp az, hogy önköltségi áron sem tudják értékesíteni a burgonyát, és ezért családok megélhetése került veszélybe. Nem az volt a gond, hogy a Szulejmán című sorozat szerepelt a reklámszövegben, dehogy. A székely gazdaegóját sértették meg.

A szelfis-lájkolós plakátot egy művészettörténész kritizálja a lapnak, a borzasztó magyartalanságát emelve ki.

Úgy tűnik, a csíkiak nemcsak az erdélyi magyar középosztály rádiójának a reklámüzenetét nem értik, hanem Rejtő Jenő regényeit sem. Ellenkező esetben emlékeznének Fülig Jimmy vonatkozó kijelentésére: „nem mellékelhetek minden pofon mellé egy közlekedési rendőrt”.

Hallottam már azt a székelyföldi térfélről, hogy a vásárhelyiek nagyképűek. Egyesek számára a fenti sorok minden bizonnyal erre erősítenek rá. Pedig nem erről van szó. Hanem arról, hogy művelődni kellene, hiányos műveltség esetén pedig, hát inkább hallgatni.