Szombat, 2020. szeptember 26.
JUSZTINA napja
Menü

Kilátó

Szerda, 2015. február 11. | efi

Lüke és tikölósz


Tică és Lică. Ezt a nevet kapták a marosvásárhelyi állatkert három hónapos oroszlánkölykei a polgármestertől. A városatya szerint ezek a nevek illenek a legjobban a kis nagymacskákhoz. Dorin Florea a keresztelő után a sajtónak azt hangsúlyozta, szerinte az állatkertben minden állatnak időben nevet kell adni, ugyanis mindegyiknek megvan a saját kis története, amelyek aztán az urban legend révén beíródnak a felnőttek és gyerekek agytekervényeibe. „A becézés választásánál természetesen figyelembe kell venni, hogy a gyerekek számára jól hangzó és kimondható neveket kapjanak az állatkert lakói” – jelentette ki Florea. Arra persze nem gondolt, hogy a Tică vagy Lică nevek egy magyar kisgyereknek olyan sokat nem mondanak.
Másrészről pedig nem biztos, hogy a polgármesteré kell legyen a névadás dicsősége, hisz teszem azt a gondozók sokkal többet vannak az állatokkal, jobban ismerik és esetleg olyan nevet tudnának adni, ami illik a „személyiségéhez”. De miért ne szavazhattak volna mondjuk az állatkert látogatói olyan nevek közül, amit picivel nagyobb szakértelemmel, mint amivel a polgármester bír, előkészítettek volna valakik. Mert a Tică és Lică nevek, bocsássa meg a világ, de nekem a „lüke”, illetve „tikölósz” szavakat juttatja az eszembe, amely jelzők egyike sem illik egy oroszlánhoz.
Persze, az állatkertben nem a két kisoroszlánnak van a legfurább neve, anyjukat Jessinek hívják, a szukát pedig, amelyik három hónapos korukig nevelte őket, Lacikának.