Szombat, 2020. szeptember 26.
JUSZTINA napja
Menü

Kilátó

Péntek, 2014. szeptember 26. | efi

Piros-sárga-kék, te örök


Óriási piros-sárga-kék zászló nyomatékosítja a Cifra-palota tornyán, hogy Marosvásárhelyen tetszik, nem tetszik, román világ van. Ma meg különösképpen, hisz az országban egyedülálló gigarendezvénnyel emlékeznek a második világháborúra, rekonstruálják a hetven évvel ezelőtti marosorbói csatát. De értelmezhetjük ezt úgy is, hogy az országban egyedülálló gigarendezvénnyel mutatja meg a Maros megyei tanács, illetve a megyeközpont polgármesteri hivatalának az első embere, hogy ki az úr abban a városban, amelynek a „területileg autonóm Székelyföld központja” szerepet szánják.

Koszorúzás, zászlófelvonás, múzeumban és magángyűjteményekben őrzött második világháborús haditechnikai eszközök, korabeli újságok és képeslapok, katonai páradé és légibemutató idézi meg 1944. szeptember 26-át, Észak-Erdély felszabadításának legtragikusabb mozzanatát. Azt a napot, amelyen tizenegyezer katonát kergettek a biztos, de annál dicsőbb halálba.

Nem a zászló színe és a mérete botránkoztatja meg a marosvásárhelyi magyarokat. Nem is a megemlékezéssel van baj, hisz fontos a múltidézés, a dicső múlt ápolása. Ha azonban mindez az erőfitogtatás és megfélemlítés szándékával történik, már nem annyira a múltról, hanem sokkal inkább a szomorú jövőkép előrevetítéséről szól. Arról, hogy további zászlócsatákra, magyarellenes megnyilvánulásokra, autonómiaellenes kijelentésekre számíthatunk. A piros-sárga-kék égisze alatt.