Vasárnap, 2020. szeptember 27.
ADALBERT napja
Menü

Kilátó

Hétfő, 2015. május 18. | efi

Tüntetés helyett gyászszalag a japán akácért


Tüntetést nem, de néma megemlékezést szerveztek a Vár sétányon, a csütörtökön kivágott japán akácért. A civilek, akik szombaton nemes egyszerűséggel csak sétáltak a kivágott fa körül, piros-fehér-zöld, piros-sárga-kék, illetve fekete gyászszalaggal tekerték körbe a japán akác maradványát. Utóbbin a „Iartă-i! Bocsáss meg nekik!” felirat áll, de több kis mécsest is helyeztek a csonkra.
 
 
A gyászszalag kétnyelvű felirata nem véletlen, mint ahogy a nemzeti szalagok sem. A fakivágás ugyanis nemcsak a román városvezetés sara, bárhogy is próbáljuk azt eladni. Ha a magyar önkormányzati képviselők nem is asszisztáltak ehhez, tétlenkedésükkel, illetve azzal, hogy engedték azt, hogy eddig fajuljon a helyzet, közvetve hozzájárultak az „első fejszecsapásokhoz”.
Mert hiába áll ki büszkén Soós Zoltán a polgármesterjelt-jelölti Facebook-oldalán, és hiába burkolózik Józsa Tibor kivételével mély hallgatásba a többi városi tanácsos, attól még nagyon bűzlik ez az ügy. Hogy rendkívül fontos volt lezsírozni, hogy mennyi legyen a városnapokon az asztalbérlési díj a bóvli és miccsárusoknak, és ezért nincs idő pitiáner ügyekkel foglalkozni? Mert azokból egyáltalán nem jön pénz? Én megértem. De vajon a választópolgár is meg fogja? 
 
 
Jó lenne felfogni már végre azt, hogy pattanásig van feszítve az a bizonyos húr, és egyáltalán nem lenne jó, senkinek, ha elszakadna.
Utólag egyébként az is kiderült, hogy a fa kivágása, amelyre egyébként nem volt engedély, teljességgel indokolatlan volt. Csupán egy túlbuzgó hivatalnok akarta bizonyítani ezzel rátermettségét. Emellett arra is fény derült, hogy a városháza szemrebbenés nélkül hazudik. Mondjuk nem ez az első eset. Mircea Moldovan az Erdélyi Magyar Televízió kamerájába nézve jelenti ki, hogy engedély nélkül vágatta ki a fát, egy nappal később azonban a hivatal közleményben biztosítja a város lakóit arról, hogy nem történt semmi törvénytelenség.
 
 
Most már csak az a kérdés, hogy a hazug városvezetés mikor találja ki azt, hogy a középkori várba látogató turisták nem tudnak fényképészkedni a Bulevárdon, mert zavarja őket II. Rákóczi Ferenc mellszobra. A büsztöt simán át lehetne költöztetni, akár egyetlen délután is valamelyik lakótelep tömbháza mögé.