Hétfő, 2020. július 6.
CSABA napja
Menü

Köztér

Szombat, 2012. november 17. | Farkas Katalin

„Akárhová utazni a legkellemesebb utazás”


 

 

 

Az illetékeseknek mutatták be Markó Béla Hasra esett a Maros című kötetét, szombaton délelőtt 10 órától ugyanis a Keresztúri általános iskolások V.VI. osztályosai voltak a Könyvvásár gyerekkuckójának vendégei.  A kötetet Kovács András Ferenc mutatta be a, a szerző és Jánosi Andrea illusztrátor társaságában.
„Ebben a kötetben olyan versek vannak, amelyek abból a felejthetetlen élményből fakadtak, hogy a szerző Maros megyében utazgatott és felfigyelt a településnevek  szépségére érdekességére, ezekről  pedig érdekes rigmusok jutottak eszébe.” – beszélt a versek genéziséről Kovács András Ferenc.


Markó Béla arra hívta fel a gyerekek figyelmét, hogy nem kell messzire utazni, ahhoz hogy csodálatos élményekbe legyen részünk, hiszen magunk körül is minden izgalmas, titokzatos. „Megverseltem a falvakat, hogy Sárpatak, mitől sár és mitől patak,  Nyomátnak van-e köze a nyomáshoz, a pókáról eszembe jutott apóka, Sáromberkéről a sok gólya. Na meg „Kendőben nem főznek puliszkát” – játszott a szavakkal a szerző.
Jánosi Andrea elárulta, hogy neki a Sáromberkéről szóló vers volt a kedvence, sé ahhoz is készített elsőnek illusztrációt, mivel a gólyák a kedvencei.

 

 

„A nyelv az mindig játszik valamivel, az ember is játszik valamivel. A nyelv egy szép játék lehet az ember kezében” – beszélt a vers és gyermekvers írásának öröméről Kovács András Ferenc.
Persze a gyerekek is bekapcsolódtak a beszélgetésbe, verset mondtak, kérdéseket tettek fel a költőknek, és azt is elárulták, hogy Akárhová utazni a legkellemesebb utazás. (Farkas Katalin)