Csütörtök, 2020. április 9.
ERHARD napja
Menü

Köztér

Kedd, 2012. november 6. | Farkas István

„Bevezetjük a gyereket a kultúrába”


A gyerekek a 18. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár gyerekfoglalkozásai által megismerkednek a könyvvel, találkoznak a szerzőkkel, miközben maguk is részesévé válnak egy-egy alkotási folyamat során önmaguk, társaik és a világ jobb megismerésének – hangsúlyozta a vasarhely.ro-nak adott interjúban Makkai Kinga. A pedagógus kijelentette, az általa vezetett foglalkozásokon a totyogóktól a 14 éves kamaszig minden korosztály megtalálja a kedvére valót.

– Miért látod fontosnak a könyvvásáros gyerekfoglalkozásokat?

Tudjuk, hogy a könyv mint hagyományos információhordozó jelentős szerepet játszik a nevelésben, hiszen általa nemcsak a kulturális értékek átszármaztatása történik, hanem a gyerekek kulturális életbe való bevezetése is. A könyv ilyen szempontból a „kulturalizáció” eszközeként szolgál. A szülőnek, a pedagógusnak kulcsszerepe van abban, hogy milyen kapcsolatot teremt a gyerek és a kultúra e fontos hordozója között. Ahogy a könyv általában a kultúra, így a gyerekkönyv is a gyermekkultúrának szerves részét képezi . A könyvvásárra, és azon belül a gyerekprogramok megszervezésére is ilyen szempontból tekintek.

Ezelőtt két évvel azért tartottuk fontosnak, hogy megszólítsuk a gyerekeket, és „elcsalogassuk” őket erre a nagyszerű kulturális eseményre, mert a vásár és a köréje felépülő programok számos lehetőséget biztosítanak arra, hogy a gyerek találkozzon a könyvvel. Nehezen elképzelhető az, hogy a gyerek kényszerrel szeresse meg az olvasást.

Az interjút itt olvashatod.