Csütörtök, 2020. július 9.
LUKRÉCIA napja
Menü

Köztér

Csütörtök, 2011. december 8. | Farkas Katalin

„Muzikális szerelvény, vokális szállítmánnyal”


Bokor Barnát a legtöbben csak az éterből és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház produkcióiból ismerjük. A fiatalember azonban nemrégiben új oldaláról is bemutatkozott. Dutettet énekelt Kovács Dalmával, és a tervek szerint az Ami számít című dalnak  folytatása is lesz. Azonban, mint a vasarhely.ro-nak adott interjúban fogalmaz, ez egyelőre csak  próbálkozás, pályája egyik párhuzamos vágányán egy muzikális szerelvény, vokális szállítmánnyal, amit még nem tudja, hova húz a gőzös...

Mit szeretnél, szeretnétek hozzátenni az erdélyi magyar zenei élethez a közös produkcióval?

Az erdélyi magyar zenei élet az utóbbi időben szerintem sokat gazdagodott, nemcsak a felvételek számában, de minőségében is. Remélem az Ami számít című dallal, de legfőképpen azzal, hogy Dalma elkezdett végre magyarul énekelni, mi is hozzájárulhatunk ehhez.

A legtöbben általában angol nyelvű produkcióval próbálnak teret hódítani a piacon. Ti mégis magyarul énekeltek… Miért?

Angol dallal valóban szélesebb közönséget elérnek az énekesek. Aki angolul énekel, nem csak Erdélyben gondolkodik. A popzene angolul kézenfekvőbb, bizonyos értelemben könnyebb angolul dalt írni, előadni ebben a műfajban, de ezzel a nemzetközi popzenét szolgálod, amit sokkal jobban csinálnak ott, ahol az kialakult és fejlődött. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy csak nyugaton születnek jó angol számok, vagy csak a nyugatiak jók ebben a műfajban, hisz Dalma is kiválóan énekel angolul, az angol X-Faktorban a mentorok házából jött haza, ezen kívül énekelt musicalt San Franciscóban is.

Rádiósként hogy látod, lehet-e egyáltalán erdélyi magyar zenei életről beszélni?

Erdélyi magyar zenei életről beszélni lehet, de nem érdemes,...illetve érdemes, de nem lehet... mert nincs fóruma...

Ez a kérdés összetettebb, mint ahogy elsőre hangzik. Itt most a feladat inkább az, hogy a magyarországi rádiók figyelmét felhívjuk az erdélyi magyar előadókra. Odaát ugyanis nem igazán vesznek tudomást az itt született produkciókról, legyen az akár magyar, akár angol. Pedig rengeteg tehetséges erdélyi előadó van, akiknek valamelyik fővárosba kell zarándokolni, tehetségkutatókban részt venni, mert különben nem tud róluk senki.

Ki a példakép?

Szovjet katonai kérdőív:
1. Ki a példaképed?
2. Miért pont Sztálin?
Ez jutott eszembe hirtelen erről, de ha jobban belegondolok II. János Pál, és nem csak azért, mert neki is megjelent egy lemeze. Élő példaképek nem igazán vannak, de azért odafigyelek azokra, akik példát vagy elrettentő példát mutatnak, mindkettő tanulságos. Tudom magamról.

A színészet mennyire jelent előnyt a zenei életben? Van zenei előképzettséged vagy zöldfülűként csöppentél be ebbe a világba?

Képzésben nem részesültem, leszámítva azokat a hangbemelegítő gyakorlatokat, amiket előadás előtt végez az ember, illetve ha nem számítjuk képzésnek, amikor reggel zuhany alatt énekelsz, vagy az autóban ráénekelsz egy rádióban elhangzott dalra.
Színész vagyok. Ez a szakmám, a mesterségem. Az, hogy lemezre énekeltem egy vagy két dalt, nem változtat a tényen. Sokkal nagyobb nevek követtek már el hasonló próbálkozást, és itt nem a musicalesekre gondolok, hanem a nagy prózai vagy drámai művészekre, és nem skatulyázta be őket emiatt senki, nem kerültek az inkvizíciós bíróság elé vad hóhéri tettük miatt. (Kulka, Kern, Eszenyi stb.) Ezek a színészi albumok, nem feltétlenül a vokális bravúrokról szólnak, hanem az átadás képességének egyéb módjait kihasználva adják át a dal üzenetét.
Én mindig is szerettem énekelni, de sosem tanultam igazán. De hát kell-e jobb késztetés, mint e közös kihívás?

A megjelenésed a zenei pályán azt jelenti, hogy esetleg operettben is láthatunk majd téged?

Nem tudom, hogy szerepel-e operett a színházunk repertoárjában, de ha igen, és a szereposztás is úgy kívánja, állok elébe. Azt viszont tudom, hogy operettet nézni könnyű, játszani nem... És innen már csak egy lépés a musical...

A Gaga többször játszotta az Ami számít című dalotok. Milyen érzés volt hallani magad?

Elsőre idegesít, mert felerősítve hallom a hibákat, és állandóan azon jár az eszem, hogyan lehetne másként felénekelni. A kollégáim néha olyankor is lejátsszák, amikor jelen vagyok, úgyhogy kénytelen vagyok elviselni. De az az igazság, hogy amikor sokadszorra hallod magad, fel sem tűnik, aztán egyszer csak feleszmélsz, hogy mi ez a borzalom.

A lírai hangvételű dal szándékos, ezen a vonalon fogtok továbbhaladni? Vagy egyáltalán lesz folytatása a duettnek vagy szólókarriernek?

A duettnek jót tesz a lírai hangvétel. Ezzel a romantikus lágy női szíveket megdobogtattuk, úgyhogy most jöhet egy fickósabb, pergősebb dal. De a közös dalok listája egy karácsonyi szezonsláger feldolgozását is tartalmazza, ez pedig az eddigiekhez idomul temperamentumban. Tehát egyelőre maradt a lírai vonal.

Hogyan kezdődött a zenei pályafutásod? És miért pont Kovács Dalma, aki bár elismert énekes, de magyarul még nem énekelt?

Zenei pályafutásnak azért ezt én még nem nevezném. Egyelőre ez a próbálkozás pályám egyik párhuzamos vágányán egy muzikális szerelvény, vokális szállítmánnyal, amit meg nem tudom hova húz a gőzös...
Zenei karrierről, pályáról Dalma esetében beszélhetünk, aki ismert és elismert énekes, akit a szakma is számon tart. Számomra nagy élmény, hogy együtt énekelhetek az egyik legjobb romániai énekesnővel.

Mi volt a legnehezebb az új szerepben?

Az egyeztetés, az időbeosztás. Videoklip is azért nem készült még, mert nem értünk rá. Volt egy olyan ötletem is, hogy a klip egy animációs filmecske legyen, hisz akkor nem kell a forgatáson megjelenni, de végül lebeszéltek erről a tervemről.  

Milyen a fogadtatása a közös dalotoknak? December elsején a Jazz-ben énekeltetek. Milyen volt a hangulat?

A You toube-on több ezren rákattintottak, sokan kérik a kívánságműsorban és sok olyan SMS érkezik a rádióhoz, amelyben rákérdeznek az előadókra. Olyan eset is volt, hogy egy itt tartózkodó felvidéki hölgy kérdezett rá, hogy kik éneklik ezt a dalt, mert még nem hallotta, még idézett is belőle. Mi tagadás, jól esett.
Ezekből a visszajelzésekből is úgy tűnik, hogy az emberek szeretik a dalt. A Jazzben pedig fergeteges buli volt. Először játszottuk élő kísérettel a dalt, a nézők pedig velünk együtt énekeltek… ez jelenthet valamit. Persze jó csapattal, könnyű dolgozni.