Csütörtök, 2020. április 9.
ERHARD napja
Menü

Köztér

Kedd, 2016. március 15. | Szerk.

’48-as emlékünnepség Marosvásárhelyen


Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 168.  évfordulóját ünnepeljük ma. A szabadságharc  Magyarország újkori történetének legmeghatározóbb eseménye, a nemzeti identitás egyik alapköve. Magyarország nemzeti ünnepén valamennyi erdélyi településen megemlékeznek a forradalom és szabadságharc hőseiről. Marosvásárhelyen számos rendezvénnyel várják a magyar közösséget. A politikai pártok több helyszínen ugyan, de közösen ünnepelnek.
 
Az RMDSZ Maros megyei és marosvásárhelyi szervezete a Maros Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanáccsal közösen szervezi meg a március 15-i emlékünnepséget Marosvásárhelyen. A rendezvénysorozat délben koszorúzással kezdődik el a Bernády téren, majd a postaréti székely vértanúk emlékműve előtt délután 4 órától ünnepi megemlékezésre hívják össze a vásárhelyi magyarokat. Este 7 órától a Kultúrpalota nagytermében Könyv és Gyertya Gálaestet tartanak, majd este 9 órától a Köpeczi-Teleki Házban Fehér Március elnevezésű slam poetry forradalom est lesz, ahol fiataltól idősig bárki felszólalhat.
 
Az Erdélyi Magyar Néppárt Maros megyei szervezete is lerója kegyeletét a szabadságharcban részt vevő és életüket áldozó hazafiak előtt. Az ünnepi rendezvényre délután 2 órakor kerül sor a Petőfi szobornál, ahol Marosvásárhelyi Református Kollégium kórusa Enyedi Márton Csaba lelkész-tanár vezetésével lép fel. Továbbá Csíki Hajnal színművész, valamint Domahidi Anna, a Marosvásárhelyi Művészeti Líceum diákja egyéni produkcióval színesíti az emlékünnepség programját.