Hétfő, 2020. július 6.
CSABA napja
Menü

Köztér

Hétfő, 2011. szeptember 12. | MTI

9/11-es emléknap a Ground Zerónál


Az Egyesült Államok két elnöke, a 10 évvel ezelőtt kormányzó George W. Bush és a Fehér Ház jelenlegi lakója, Barack Obama együtt emlékezett meg vasárnap a csaknem 3000 áldozat hozzátartozóival együtt a New York-i Ground Zerónál felavatott emlékhelyen a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokról. 
„Isten a mi oltalmunk és erősségünk” – idézte a 46. zsoltárt Barack Obama a szertartáson, amely mint korábban, most is mentes volt a politikai szónoklatoktól. George Bush Abraham Lincolnnak az egyik, a polgárháború idején írt leveléből idézett. Első ízben fordult elő, hogy a megemlékezést elnöki szintre emelték. A ceremónián egyébként nem hangzott el egyetlen, lelkipásztorok által elmondott ima sem, de a közbeiktatott gyászszünetek módot adtak az egyéni elmélyülésre. A Világkereskedelmi Központ (WTC) megsemmisült, 110 szintes ikertornyainak helyén megrendezett szertartáson, amelyen részt vettek New York város és állam volt és jelenlegi vezetői, felolvasták a tíz évvel ezelőtti terrortámadásokban, valamint a WTC ellen 1993-ban elkövetett robbantásos merénylet áldozatainak neveit. E neveket megörökítették a két torony helyén létesített emlékhely, két négyzet alapú vízesésének peremén. Az Obama és a Bush házaspár az északi torony helyén létesített, a talajszint alá több mint 9 méter mélyre süllyesztett zuhatagot járta körbe.
A „konkrét, hiteles, de meg nem erősített” terrorfenyegetés miatt bevezetett rendkívüli biztonsági intézkedések és forgalomelterelés közepette megrendezett jubileumi szertartáson skót duda szólt, elhangzott a nemzeti himnusz és tűzoltók emeltek magasba, egy az annak idején az ikertornyok romjai közül kiemelt amerikai zászlót. A családtagok a pólójukon viselték az áldozatok arcképét, sokan fotókat és virágokat tartottak.

„Tíz év telt el azóta, hogy a tökéletesen kék égboltú reggel a legsötétebb éjszakába fordult”

mondta Michael Bloomberg, New York polgármestere. Barack Obama elnök a New York-i megemlékezés után a pennsylvaniai Shanksville-be repült, ahol megkoszorúzta a város mellett lezuhant repülőgép utasainak és személyzetének szentelt emlékművet, amelyet szombaton avattak fel Joe Biden alelnök részvételével. Az amerikai elnök koszorút helyezett el a terroristák által szintén megtámadott Pentagonnál is, illetve részt vett azon a washingtoni emlékkoncerten, amelyet az eredeti tervektől eltérően az augusztusi földrengésben megsérült Nemzeti Katedrális helyett a Kennedy Központban rendeztek meg.