Kedd, 2020. június 2.
KÁRMEN, ANITA napja
Menü

Köztér

Péntek, 2015. április 24. | F. I.

Brassai: Vásárhely nem játékszer


Határozottan elutasítja Brassai Zsombor Maros megyei RMDSZ-elnök azt a vasarhely.ro-n megjelent információt, miszerint a megyei vezetés nem egyeztetett a szövetség felső vezetésével a marosvásárhelyi előválasztásról. „Természetesen egyeztetve volt a szövetségi elnökséggel illetve a Területi Állandó Tanáccsal is az előválasztásokat illető összefogásról, illetve politikai összefogást szorgalmazó szándéknyilatkozat aláírásáról. Egyöntetű támogatással indítottuk útjára ezt az előválasztást, amit mindezidáig senki nem kifogásolt” – jelentette ki a vasarhely.ro-nak Brassai Zsombor. 
 
Tegnap azt írtuk, értesüléseink szerint Soós Zoltán visszalépésére és egy RMDSZ-es „polgármesterjelölt jelölt” indítására lehet számítani – forrásunk szerint ugyanis a megyei RMDSZ-szervezet nem egyeztetett előválasztás-ügyben a szövetség központi vezetőségével.
 
A Maros megyei RMDSZ-szervezet elnöke felháborítónak tartja azt, hogy RMDSZ-es berkekből ilyen információk látnak napvilágot. „Megdöbbenéssel konstatálom, hogy RMDSZ-en belülről származik az az információ, hogy gondok lennének Soós Zoltán jelölése körül, illetve az előválasztásokkal kapcsolatosan. Nem tudom ki a forrása ennek az információnak, de üzenem: Marosvásárhely nem játékszer” – fogalmazott Brassai, aki szerint nem szabad belülről gyengíteni azt a politikai szándékot, amit  a megyei szervezet a zászlajára tűzött.
 
 
„Már elindultak a spekulációk, hogy az RMDSZ eladta a marosvásárhelyi polgármesteri tisztséget. Nyílván az ilyen információk nyomán indultak el az ilyen spekulációk, amit szintén határozottan cáfolok és igenis egy olyan komoly jelöltnek a támogatása, mint Soós Zoltán bizonyítom, bizonyítjuk azt, hogy rendkívül komolyan gondoljuk, hogy Vásárhelyt vissza akarjuk nyerni” – szögezte le. 
Hangsúlyozta: „Soós Zoltán jelöléséhez kifogás nem fér”, ő maga támogatja, és tudomása szerint a kollegák körében sem merült fel vele szemben semmiféle kifogás.
 
Ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy az RMDSZ 12. tisztújító küldöttgyűlésén maga Kelemen Hunor ismerte el, hogy Marosvásárhelyen mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a magyarok visszaszerezzék a polgármesteri széket. „A Szövetség helyesen értékelte a kongresszuson, hogy az előválasztás nem egy csodafegyver és a játékszabályait pontosan meg kell állapítani ahhoz, hogy utólag kifogás ne essék miatta, és csorba ne essen ezen a jó szándékon. Természetesen ezt szem előtt tartjuk, és ennek megfelelően szervezzük az előválasztásokat” – mondta a Maros megyei RMDSZ-szervezet elnöke.
 
A marosvásárhelyi előválasztás célja, hogy a három párt (RMDSZ, Magyar Polgári Párt és Erdélyi Magyar Néppárt), tanulva a három évvel ezelőtti Vass Levente kontra Frunda György esetből, kampány előtt lemeccselje egymás között, hogy ki lesz a magyarság közös jelöltje. Az előválasztások győztese mögé elméletileg fel fog sorakozni mindhárom párt, arról azonban, hogy melyiknek a logója lesz nagyobb a plakáton, egyelőre senki nem akar beszélni. Ahogy arról sem, hogy a tanácsosi listák befutó helyein melyik pártnak az emberei kapnak helyet. Az előválasztáson való indulását eddig Soós Zoltán önkormányzati képviselő, a Maros Megyei Múzeum igazgatója, Barabás Miklós a Civil Elkötelezettség Mozgalom aktivistája, valamint Portik Vilmos, az Erdélyi Magyar Néppárt Maros megyei szervezetének az elnöke jelentette be indulását. Utóbbi azonban állítása szerint nem a Néppárt csillaga alatt fogja leadni az induláshoz szükséges aláírásokat. Pedig Szilágyi Zsolt, a párt elnöke korábban határozottan kijelentette: az EMNP-nek is lesz jelöltje. Portik Vilmos indulásához egyébként információink szerint a Néppárt aktivistái gyűjtik az aláírásokat.