Kedd, 2019. október 22.
ELŐD napja
Menü

Köztér

Péntek, 2016. november 25. | Szerk.

Dorin Florea: nincs veszélyben a katolikus iskola


A tegnapi soros tanácsülésen a vásárhelyi katolikus iskola aggódó szülei is részt vettek, arra kérték a tanácsosi testületet és az illetékeseket, hogy rendezzék az iskola sorsát. Dorin Florea polgármester szerint nem kell aggódni, az iskola nincs veszélyben.
 
A szülők nevében felszólaló György Anna azt mondta, hogy a számukra egyedüli elfogadható alternatíva az, ha a gyermekeik továbbra is ebben az iskolában, valamint az intézmény által képviselt szellemiség és értékrend jegyében folytathatják tanulmányaikat.  
 
„Nincs semmi gond az iskola létrehozásával, ha mégis tévedés történt, akkor azt ki fogjuk javítani, nem kell emiatt aggódni. Senki sem mondhatja, hogy ez egy nem létező iskola. A magyar iskola nincs veszélyben” – mondta Florea. Az elöljáró gondolatát kiegészítette azzal is, hogy a DNA a helyi tanácsosok döntése miatt őt is vizsgálja, viszont ettől ő még nyugodtan alszik.
 
Peti András azt mondta: „jelenleg az ügy megoldása nem a mi kezünkben van, szerintünk a Római Katolikus Teológiai Gimnázium létezik, mi ebben a hitben és reményben dolgozunk továbbra is”.
 
Novák Zoltán hangsúlyozta: az iskola jogszerűen működik, az oklevelek törvényesek, a folyamatban levő vizsgálat nem zavarja az idei tanévet, és kérte, hogy a tanfelügyelőség újonnan kinevezett vezetője minél hamarabb nevezzen ki egy ideiglenes igazgatót az iskola élére. 
 
Hermann Mark Christian, a POL tanácsosa egy „válságkezelő” bizottság létrehozását javasolta, amely jogi szempontból kellene megoldást találjon az iskola helyzetére. 
 
Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) pár hete vizsgálatot indított a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium megalapítása kapcsán, amelyben Tamási Zsolt-József iskolaigazgatót bírósági felügyelet alá helyezték, míg Ștefan Someșan főtanfelügyelő házi őrizetben van. A DNA szerint azonban a Tanügyminisztérium semmilyen formában nem adott helyt az oktatási intézmény létrehozására vonatkozó kérelemnek. Someşan Ştefan 2014 szeptember 12-én főtanfelügyelői minőségében határozatot bocsátott ki, melynek értelmében a 2014-2015-ös tanévtől kezdődően megalakul a Római Katolikus Teológiai Líceum. Ugyanazon a napon a tanfelügyelő Tamási Zsolt Józsefet nevezte ki az újonnan létesült oktatási intézmény igazgatójának.