Csütörtök, 2018. február 22.
GERZSON napja
Menü

Köztér

Csütörtök, 2014. november 6. | Szerk.

Florea eladja a romák feje fölött a házat


Meghirdette a polgármesteri hivatal a Băneasa utca 8 szám alatti épület licitjét – így egyre biztosabb, hogy a kombinát mellett kötnek ki a kisgyermekes családok. A romaházként ismert ingatlanhoz 3641 négyzetméteres telek is tartozik – a kikiáltási ár pedig 185.282 euró.

Ezt az ingatlant egyébként 2004-ben újítottak fel a kormány romaprogramja keretében. Emellett a polgármesteri hivatal egy 4700 négyzetméteres aszfaltszőnyeget is leterített a Băneasa utcában – a felújítási munkálatok mintegy 80 ezer euróba kerültek. Claudiu Maior alpolgármester, aki lassan több aszfaltozáson van jelen, mint az útügy munkatársai, november 4-én azt mondta, szükségszerű volt ez a felújítás, ugyanis sokan megfordulnak ezen az útszakaszon.

Egy hónapja számoltunk be a helyi önkormányzat legújabb romamentesítési kezdeményezéséről, amely felér egy gettósítással.

Persze a határozattervezet nincs épp ilyen csúnyán megfogalmazva: a Mureșeni (Meggyesfalvi) utcában 160 ezer euróért vásárolt az önkormányzat egy 36 szobából és három fürdőhelyiségből álló egyemeletes ingatlant, amelyhez egy 1600 négyzetméteres telek is tartozik. Ez a terv így szépen hangzik, kérdés viszont, hogy a Băneasa utcában lakó mintegy 160 személy milyen körülmények között fog lakni abban a 36 szobában és három fürdőhelyiségben, amit rendelkezésükre bocsát a város.

A határozattervezet indoklása szerint azért költözteti őket el a polgármesteri hivatal, mert a környéken élőktől rengeteg panasz érkezet amiatt, hogy zajosak és szemetelnek. Emögöttazonban kőkemény gazdasági érdek húzódik, amint ez a licit is mutatja. Hisz nyilvánvaló, hogy nem 20 ezer eurós nyereség miatt kezd bele a polgármesteri hivatal ebbe gettósításba. A vonatkozó PUZ (Övezeti Városredezési Terv) szerint a Băneasa utcai ingatlannal szemben katonai lakásokat építene a város, cserébe a Sportcsarnok melletti kaszárnyáért. A romaház helyébe pedig kiváló üzletet lehetne építeni a katonáknak.