Péntek, 2020. október 30.
ALFONZ napja
Menü

Köztér

Péntek, 2015. augusztus 21. | Szerk.

Forgatag: az elektronikus zenétől Mátyás királyig


A múlt és a jelen is helyet kap a Vásárhelyi Forgatagon: míg a Maros-parton Mátyás király üzenetét is közvetítik, az Aranykakasban a kortárs művészet legkülönfélébb ágaiból nyújtanak ízelítőt.
 
 
A jövő héten kezdődő Vásárhelyi Forgatag újabb programpontjait mutatták be a csütörtöki sajtótájékoztatón a szervezők. A múlt évben elkezdett kortárs művészeti tér idén is helyet kap a Forgatagon, csak új nevet és új helyszínt kapott, a koncepció azonban ugyanaz. „Főként a fiataloknak és a kortárs művészetek kedvelőinek jelent szórakozási lehetőséget a programunk, amely egy külön színfolt a Forgatagban. A programok nagy részét úgy válogattuk össze, hogy az erdélyi, a romániai, és a világszintű kortárs művészeti ágakból tudjunk megmutatni érdekességeket, legyen az a zene, színház, mozgás vagy a képzőművészet területén” – fogalmazott Fülöp Tímea programkoordinátor a Szféra – kortárs művészeti tér célkitűzésiről.
 
Az Aranykakas másként
 
A Szféra péntektől vasárnapig minden nap este 10-ig kínál programokat, méghozzá egy különleges helyszínen, az Aranykakas udvarán, amelyet Jakab Szabolcs „rendezett be”. „A régi romos épületből és udvarából megpróbáljuk a maximumot kihozni úgy, hogy érezhető legyen, hogy a kortárs művészeteknek adunk teret. Az egyszerűségből kell kihozni a szépet és a jót” – mondta Jakab Szabolcs. A Szférában lesznek állandó programok, mint az urban painting, a The Roots elnevezésű fába vésett képzőművészeti kiállítás, de lesz slam poetry workshop, design vásár, mozgás és táncművészeti workshop, különböző szakelőadások, de lesz könyvbemutató slam poetrykből is, esténként pedig zenei programok szórakoztatnak. „Sikerült olyan feltörekvő zenekarokat meghívni, akik nagyon változatossá teszik a programot, valami mást, valami újszerűt jelenítenek meg a zenei palettán. Ilyen például a magyarországi Amoeba, amelynek tagjai a dzsessz, funky zene stílusát ötvözik a modern elektronikus zenével” – adott ízelítőt a zenei programból Fülöp Tímea. Többek közt a Szférában ismerhetik meg a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház következő évadát is az érdeklődők.
 
A 3. Vásárhelyi Forgatag részletes programja ITT érhető el.