Csütörtök, 2020. július 9.
LUKRÉCIA napja
Menü

Köztér

Péntek, 2014. november 21. | Szerk.

MÁÉRT zárónyilatkozat: Erdély hat pontban


 Máért XIII. ülésén Orbán Viktor magyar miniszterelnök közölte, hogy gratulált az új román elnöknek, megjegyezve: korai még a változásokból következtetést levonni, hogy ez mit jelent Erdély és Magyarország számára. Jelezte, hogy Áder János államfő a temesvári forradalom 25. évfordulóján találkozót kezdeményezett Klaus Iohannisszal, és szólt arról, hogy a román elnökkel egy európai pártcsaládhoz tartoznak, ami reményeik szerint sikeres európai keretet ad a román–magyar párbeszédnek is.

A MÁÉRT résztevői által elfogadott Zárónyilatkozat Erdély tekintetében hat kiemelt üggyel kapcsolatban fogalmaz meg határozott, közös álláspontot. Ezek szerint a résztvevők támogatásukról biztosítják a romániai magyar közösség azon törekvéseit, hogy nemzeti és közösségi szimbólumait, a magyar és a székely zászlót szabadon, minden kötöttség nélkül használhassa, ugyanakkor tiltakozásuknak adnak hangot a román hatóságok ezzel ellentétes, jogkorlátozó fellépéseivel szemben. Tiltakozásukat fejezik ki a román hatóságok azon fellépéseivel szemben, amelyek a megengedő jogszabályi környezet ellenére akadályozzák a magyar nyelv használatát a közigazgatásban, ugyanakkor támogatásukról biztosítják az erdélyi magyar közösség azon törekvéseit, hogy településeit, köztereit és intézményeit magyar nevükön illesse. Támogatásukról biztosítják az erdélyi magyarság autonómiatörekvéseit, és szorgalmazzák az ezzel kapcsolatos konstruktív párbeszéd megvalósulását, a román fél cselekvő részvételével. Aggodalommal veszik tudomásul, hogy továbbra sem alakult meg a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem önálló magyar tagozata. Tiltakozásukat fejezik ki az egyetem román vezetésének intoleráns és agresszív magatartásával szemben, ugyanakkor támogatásukról biztosítják az önálló magyar tagozat létrehozása mellett kiálló oktatókat és hallgatókat. Tiltakozásuknak adnak hangot minden olyan kezdeményezéssel szemben, amely a jogerősen visszaszolgáltatott egyházi és közösségi ingatlanok visszaállamosítására törekszik, ugyanakkor kifejezik abbéli reményüket, hogy a romániai restitúciós folyamat mielőbb lezárul, birtokba helyezve és kárpótolva a korábbi tulajdonosokat.

Szorgalmazzák továbbá a romániai levéltári törvény módosítását, hogy a romániai magyar egyházak anyakönyveit is tartalmazó egykori egyházi levéltárak visszajuthassanak jogos tulajdonosaik birtokába – fogalmaz a zárónyilatkozat.