Csütörtök, 2020. július 9.
LUKRÉCIA napja
Menü

Köztér

Csütörtök, 2015. február 12. | Szerk.

MOGYE: megszűnhet a magyar gyógyszerészképzés


Újabb fordulatot vett a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem Magyar főtanszékei körüli, évek óta tartó csőrte. Nyugi, nincs szó pozitív fejleményről, ellenkezőleg. A felsőoktatási intézmény rektora szerint ősztől megszűnik a magyar nyelvű gyógyszerészképzés az oktatási intézményben.
Leonard Azamfirei azt állítja, erről a Romániai Felsőoktatás Minőségét Ellenőrző Hatóság (ARACIS) határozott, miután kiderült, hogy a Magyar oktatók nem állították össze a gyógyszerészeti fakultás akkreditációs iratcsomagát. Az intézmény vezetője kijelentette: nyáron száz helyre hirdethetnek felvételit a gyógyszerészeti fakultáson a román tagozaton, a magyar gyógyszerészképzésre viszont egyet sem. 
Leonard Azamfirei kicsinyességgel és rosszhiszeműséggel vádolta az egyetem magyar illetékeseit és úgy vélte, „politikai okok miatt nem voltak hajlandók összeállítani az akkreditációs dossziét”. A rektor adminisztratív szankciókat helyezett kilátásba az általa meg nem nevezett felelősök ellen. A Krónika című napilap információi szerint a MOGYE vezetősége Sipos Emese leköszönt dékánhelyettes ellen kezdeményezett belső vizsgálatot.
A rektor ugyanakkor azt is kijelentette, az egyetem vezetősége minden törvényes lehetőséget megragad annak érdekében, hogy a fővárosi hatóság változtasson az álláspontján. „Mi, román vezetők próbáljuk meg kijárni azt, amit a törvényes határidőn belül a magyar illetékesek nem voltak képesek, vagy nem akartak” – hangoztatta az intézményvezető.
 
 
 
 
Amikor ez a kép készült, még senki nem gondolt arra, hogy Marosvásárhelyen
magyar nyelvű képzés szűnhet meg. Most viszont ebbe az irányba tartunk.
 
Szilágyi Tibor, a rektorhelyettesi tisztségéből lemondott magyar oktató viszont éppen Leonard Azamfireit tette felelőssé, aki szerinte diszkriminálni próbálja a magyar gyógyszerészképzést. 
Hangsúlyozta, szó sincs arról, hogy nem állították volna össze az akkreditációs dossziét. „Csakhogy Sipos Emese, aki korábban lemondott a dékánhelyettesi tisztségéről, teljesen érthető módon nem volt hajlandó aláírni egy, a magyar diákokat diszkrimináló dokumentumot” – mondta el Szilágyi.
Hozzátette, a román és magyar tagozat akkreditációs kérelme azonos, csak a dosszié fedőlapján ír mást. Míg a román nyelvű oktatás esetében végleges akkreditációról van szó, addig a magyar nyelvűben mindössze ideiglenesről. Magyarázata szerint ideiglenes engedélyt az újonnan létesített fakultások kapnak, Marosvásárhelyen pedig 1948 óta zajlik magyar nyelvű gyógyszerészképzés. Szilágyi hozzátette, a magyar oktatók abba is beleegyeztek volna, hogy benyújtják az ideiglenes akkreditációról szóló kérelmet, de akkor azt külön kapják meg, és ne a román tagozat részeként.
Elismerte ugyanakkor azt, hogy fennáll annak a veszélye, hogy a MOGYE-n ősztől ne induljon magyar nyelvű gyógyszerészképzés, de hozzátette, a helyzet még változhat. Az egyetem szenátusa hétfőn tárgyalja a magyar gyógyszerészképzés kérdését.
A MOGYE kizárólag magyar tannyelvű intézményként alakult meg 1945-ben. Az intézményben a kommunista pártvezetés szóbeli utasítására vezették be 1962-ben a román nyelvű oktatást is, amely fokozatosan háttérbe szorította a magyar orvos- és gyógyszerészképzést. Ma az egyetem vezető testületei a román oktatók kétharmados többségével működnek. (vasarhely.ro/mti)