Csütörtök, 2020. április 9.
ERHARD napja
Menü

Köztér

Péntek, 2014. november 28. | Rózsa Sára

Oscar-díjas gólyák


Különleges élmény volt részt venni a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem gólyabálján – nemcsak azért, mert elsőévesként izgulhattam végig a gálát, hanem azért is, mert Magyarországról jöttem ide tanulni, és otthon másképp zajlanak le a gólyaavató ceremóniák.
 
 
Ott augusztus közepe táján egy gólyatábor keretében ismerkedhetnek meg egymással az elsőéves hallgatók. A négy, esetenként ötnapos táborban különböző vicces és leginkább a gólyákat megtréfáló feladatokkal örvendeztetik meg a szervezők az elsősöket. Ezeknek célja az ismerkedés és annak a felmérése, hogy ki mennyire bevállalós, illetve mennyire bírja a megterhelést. Mert természetesen minden este bulival zárul. 
Miután elkezdődik a tanév, minden egyetemen máskor, de mindenképpen ősz közepe táján rendezik meg a gólyabált. Ez a szó szoros értelmében vett bál, amelyen a tanárok nem vesznek részt. 
 
 
Filmekre hangolva
 
A Művészeti Egyetemen teljesen másképp zajlik le ez az esemény. A mindenkori harmadéves hallgatók szervezik és találják ki, hogy mit kell a gólyáknak csinálniuk. Minden évben meghatározzák a gólyabál alaptémáját, és az egyes karokra lebontva osztják ki a feladatokat.
 
 
Idén az Oscar-gála volt az alaptéma – minden szak kapott egy filmet, amelyet a profilja szerint kellett feldolgoznia. Az Audiovizuális - Kommunikáció és Multimédia szak általában egy kisfilmet készít a témával kapcsolatban. A színész szakra járó elsősök egy kisebb darabot állítanak össze, míg a zenepedagógia szakosok egy zenés produkciót. Ugyancsak a kamera segítségét használták a látványtervezősök és a teatrológusok, hozzátéve a szak sajátosságait. 
 
 
Ötlettel, dallal, szeretettel
 
Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház vezérigazgatója, az egyetem tanára is szerepet kapott a gálán. Előre felvett videókban „rendezőként” szólt bele a történetekbe, tanácsot adott a moderátoroknak, hogy hogyan legyen jobb és érdekesebb az esemény a nézők számára. A művészeti Oscar-gála végén a harmadévesek tételesen bizonyították, hogy a gólyabál nem arról szól, hogy a „nagyok” nevetnek a „kicsik” esetlenségén – dallal köszönték meg az elsőévesek kitartását. A gála állófogadását az egyetem büféjében tartották, ezután a hallgatók kisebb-nagyobb csoportokba verődve belevetették magukat az éjszakába, megünnepelni a gólyák sikeres beavatását. 
 
 
Az ötletes, vicces és nagy szeretettel megrendezett este nagy boldogságot okozott nekem, örülök, hogy ilyen szeretettel viseltetnek irántunk a „nagyok”. Bár csak a magam nevében beszélhetek, biztos vagyok abban, hogy a többi elsőéves hallgató is boldogan fog visszaemlékezni erre az Oscar-gálára. 
 
 
 
Fotók: Both Mátyás