Péntek, 2020. június 5.
FATIME napja
Menü

Köztér

Péntek, 2016. február 5. | Csonka Helga

Soós elszólta magát, Kovács pontosít


Rászólt Kovács Péter Soós Zoltánra, aki tegnap kijelentette, hogy a tulipán jele alatt indul a polgármesteri székért. Az RMDSZ ügyvezető elnöke hangsúlyozta: nem ragaszkodik ehhez, hanem a konszenzus megteremtésére törekszik.
 
„Az RMDSZ azt szeretné, ha az együttműködés tovább mélyülne el, és Soós Zoltán mindhárom erdélyi magyar párt támogatásával indulna a helyhatósági választásokon. Hangsúlyozom, mi azt szeretnénk ha csak egyetlen egy magyar jelölt indulna, és nem szeretnénk kisajátítani az előválasztások győztesét sem. Az RMDSZ nem ragaszkodik, hogy Soós a párt színeiben induljon, és mindenképp egyeztetni szeretne ez ügyben, hogy konszenzus alakuljon ki” – jelentette ki a vasarhely.ro-nak Kovács Péter. Emlékeztetett arra, hogy a Maros megyei szervezet elnöke eddig folyamatosan az összefogásról beszélt, most egy hirtelen fordulattal nem sajátíthatja ki a jelöltet az RMDSZ számára. 
 
„Mi továbbra is kitartunk amellett, hogy Soós Zoltánt minden magyar alakulat támogassa, és továbbra is keressük ennek a keretét. Jelen pillanatban azt látjuk, hogy a valós összefogásra nem zárhatjuk ki a független jelölt közös támogatását sem” – fogalmazott Kovács Péter, aki arra is emlékeztetett, hogy az RMDSZ országos vezetése az MPP és az EMNP elnökeivel folytatott tárgyalásokon és ezen kívül a nyilvánosság előtt is több alkalommal egyértelművé tette, hogy nem akarja kisajátítani Soós Zoltánt 
 
Az RMDSZ ügyvezető elnöke a vasarhely.ro-nak adott nyilatkozatában élesen bírálta az RMDSZ Maros megyei szervezetének a vezetőségét is. Kiemelte, a nem kerülnek közelebb az RMDSZ céljaihoz azáltal, ha folyamatosan sajtótájékoztatókon jelentik be újabbnál újabb, gyakran egymásnak ellentmondó vagy megvalósíthatatlan elképzeléseket. „Ez árt az RMDSZ megítélésének, megkérdőjelezi úgy általában a szövetség szavahihetőségét. Ez nem mehet a végtelenségig, ezt tudomásul kell vegyék a Maros megyei, a marosvásárhelyi RMDSZ-vezetők is” – mondta Kovács Péter. 
 
 
Soós Zoltán tegnap jelentette be, hogy az RMDSZ listáján, és nem függetlenként, a választási koalíció jelöltjeként indul a helyhatósági választáson. A sajtótájékoztatón jelen volt Brassaiai Zsombor, a Maros megyei RMDSZ elnöke és Biró Zsolt, a Magyar Polgári Párt országos elnöke is. Soós akkor azt mondta, erről Kelemen Hunorral, az RMDSZ szövetségi elnökével is egyeztetett. „A választási törvény nem teszi lehetővé a nemzeti kisebbségek szervezeteinek, hogy választási koalíciót hozzanak létre, így az RMDSZ csak saját szimbólumával, identitásával indulhat a választáson. A választásokon való együttműködés jogilag csak úgy valósulhat meg, ha az EMNP és az MPP jelöltjei is az RMDSZ-listán indulnak. Ebben a helyzetben nem lett volna értelme, hogy függetlenként induljak” – mondta Soós Zoltán a csütörtöki sajtótájékoztatóján. Ugyanitt elhangzott az is, hogy az MPP elfogadta az RMDSZ által felkínált egy befutó helyet a szövetség tanácsosi listáján, míg az EMNP egyelőre nem válaszolt a felajánlásra.
 
A román sajtóban egyébként tegnap az jelent meg, hogy Soós Zoltán függetlenként indul. „Megeshet, hogy függetlenként, félfüggetlenként és nem az RMDSZ színeiben indulok a marosvásárhelyi választásokon” – írja a Zi de zi című napilap. Ugyanitt azt is mondja, mindezt azért, mert így nagyobb esélye van megszólítani a román szavazókat. „Az RMDSZ választási kampányai nem célozták meg a marosvásárhelyi románokat, miközben a problémák nem nemzetiségfüggők, hanem közösek” – idézik Soóst.
 
A Maros megyei RMDSZ sajtóosztályát reagáltattuk erre a hírre. Azt mondták, ezt vélhetően még korábban nyilatkozta Soós és csak most hozta le a sajtó.