Kedd, 2020. június 2.
KÁRMEN, ANITA napja
Menü

Köztér

Csütörtök, 2016. június 2. | F. I.

Soós: helyzet van Marosvásárhelyen


Kampányzáró sajtótájékoztatót tartott az Összefogás házában Soós Zoltán és Portik Vilmos. Az előválasztások harmadik résztvevője, Barabás Miklós távolmaradása nem véletlen. Ő a Civil Elkötelezettség Mozgalom részéről a választások tisztaságáért fog felelni, ő lesz a „2016-os marosvásárhelyi helyhatósági választások monitoring projekt” koordinátora. A CEMO ugyanis független választási megfigyelőket fog állítani 85 vásárhelyi szavazókörzetben, akik a felügyelni fogják a szavazatszámlálást és a jegyzőkönyvek kiállítását is.
 
 
„Hosszú út van mögöttünk, amelyre közel egy évvel ezelőtt léptünk. Több mint egy évvel ezelőtt döntöttek úgy a politikai erők, hogy összefognak Marosvásárhely érdekében” – fogalmazott Soós Zoltán, hangsúlyozva, bár sokaknak úgy tűnt, hogy az előválasztások csak egy politikai játék volt az aritmetikával. „Azt akartuk, hogy legyen egy olyan helyzet, amikor nem mások döntenek a fejünk fölött” – foglalta össze az előválasztások célját Soós Zoltán. 
 
Kiemelte, a marosvásárhelyi magyar politikai alakulatok közös jelöltjeként, minden olyan marosvásárhelyi szavazatára számít, akik a váltást és a változást szeretnék Marosvásárhelyen. „Az elmúlt 16 évben a város megrekedt a fejlődésben, a régió városai, Kolozsvár, Brassó és Nagyszeben megelőzték Marosvásárhelyt” – hívta fel a figyelmet a polgármesterjelölt. Hozzátette: Marosvásárhelynek konkrét cselekedetekre, elkötelezett emberekre van szüksége, akik ténylegesen tenni akarnak a fejlődésért, nem pedig saját kis birodalmukat építését tekintik elsődlegesnek.
 
„Az elmúlt hetekben több mint 5000 marosvásárhelyi polgárral, csaknem 300 vállalkozás, közel 50 civil szervezet képviselőivel találkoztam, több kulturális, sport, zöld és más szakmai egyesülettel folytattam párbeszédet. Önkéntesek által közel 20 ezer lakásba juttattuk el az üzenetünket” – mondta Soós Zoltán, aki sajnálja, hogy Dorin Florea nem vállalta a nyílt vitát vele. Kiemelte ugyanakkor azt, hogy 16 éves eredménytelen városvezetést követően aljas manipulációra alapozza kampányát a jelentős liberális hátszéllel induló független Florea.
 
 
„A következő napokban egy nagyon mocskos, lejárató kampány elé nézünk, a jelenlegi polgármester által elindított lejárató kampány alaptalan vádakkal és rágalmazásokkal illetett.  Mindezekre egyetlen válaszom van, személyem iránt semmilyen kivizsgálás nem zajlik, büntetőjogi eljárásban nem vagyok érintett, minden híresztelés megalapozatlan és hamis. Egy hivatalban levő polgármesternek nem rágalmazásokra kell kampányt építenie, hanem az elmúlt 16 év megvalósításaira, azonban mint mindannyian látjuk ez utóbbiakról nincs sok konkrétum. Ezzel szemben én dolgozni és tenni szeretnék ezért a városért, szeretném, ha mindenki otthon érezné magát, és Marosvásárhely újból egy élhető város lenne” – szögezte le Soós Zoltán. Meggyőződése, hogy „a marosvásárhelyi lakosok ésszerű döntést fognak hozni vasárnap, nem dőlnek be a manipulációnak, és a korrupció ellen fognak szavazni, egy nyitott és együttműködő Marosvásárhelyért.” 
 
A sajtótájékoztatón jelen levő Portik Vilmos elmondta, büszke arra, hogy aktív szereplő volt abban a történelmi momentumban, amikor, ha nem is száz százalékban, megvalósult az összefogás. „Azért állok Soós Zoltán mellett, mert nem kibírni szeretném a napokat Marosvásárhelyen, hanem élni szeretnék, építeni a közösséget. A marosvásárhelyi polgárokon múlik, hogy nyertessé teszik-e a várost” – fogalmazott Portik Vilmos.
A kampánnyal kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva elmondta, etnicista irányvonal figyelhető meg, de meglátása szerint a törvényesség keretén belül, illetve annak határán mozog.
 
 
Az Erdélyi Magyar Néppárt nemrég leköszönt Maros megyei elnöke a hasznos és haszontalan voksokról is beszélt. Elvként és nem ajánlásként megfogalmazta: azok, akik a Dan Mașca-féle Szabad Emberek Pártjának rendszerváltásában bíznak, a tanácsosi lista támogatásával adjanak esélyt. A POL polgármesterjeltjére leadott voksok azonban nem a változást szolgálják, a két legesélyesebb jelölt ugyanis Dorin Florea és Soós Zoltán. A változásra azonban csak azok szavaznak, akik Soóst támogatják.
 
Fotók: Facebook.com/Soós Zoltán