Péntek, 2020. augusztus 14.
MARCELL napja
Menü

Köztér

Kedd, 2016. március 8. | Szerk.

Tolerancia Kiáltványt fogadott el a POL


Történelmet írt a POL. A Dan Mașca által vezetett politikai alakulat az első olyan romániai párt, amelyik egy úgynevezett Tolerancia Kiáltványt fogadott el. Hogy ennek mennyi köze van ahhoz, hogy Dan Mașca, a POL marosvásárhelyi elnöke is pályázik a város polgármesteri székére nem tudjuk. És ettől függetlenül még jól hangzik. Mert a városban valóban nincs szükség etnikai feszültségkeltésre, egyik fél részéről sem. Nem a magyar vagy nem a román jelölt kell megméretkezzen, hanem a városvezetői víziók.
 
„Meggyőződéssel állítjuk: itt az ideje annak, hogy véget vessünk a nemzetiségek közötti torzsalkodásnak, lezárva a múltat és tiszta lappal indulva el egy új úton. Marosvásárhely két többség városa, a magyaroké és románoké, akik mellett romák, szászok, zsidók és más nemzetiségűek is élnek. Ez a mi legnagyobb kincsünk, ez tesz bennünket egyediekké az ország többi városához képest” – hangsúlyozzák a Tolerancia Kiáltvány aláírói.
A Szabad Emberek Pártja szerint a nemzetiségi sokszínűség teszi különlegessé a várost, amely megkülönböztet bennünket az ország többi történelmi régiójától: „Marosvásárhely a nemzetiségek közötti testvériség városa!”
A kétnyelvűséget nem szabad többé politikai csatározások tárgyává tenni! – emelte ki a párt, amely „mindig is támogatni és ösztönözni fogja a kétnyelvűséget”.
 
„Messzemenően támogatjuk a Marosvásárhelyen élő különféle nemzetiségek hagyományainak, kulturális identitásának ápolását, megőrzését, de ösztönözzük a kultúraközi kommunikációt és együttműködést is. Mert minél jobban sikerül megismernünk egymást, annál elfogadóbbak, annál toleránsabbak leszünk” – áll a POL közleményében.
 
A Tolerancia Kiáltvány szövegét román és magyar nyelven is felolvasták a párt mai sajtótájékoztatóján, valamint felhívást intéztek a többi politikai alakulatok felé is, hogy a helyhatósági választásokért folyó kampányban fordítsanak kiemelt figyelmet a toleranciára.