Kedd, 2020. június 2.
KÁRMEN, ANITA napja
Menü

Köztér

Csütörtök, 2011. szeptember 29. | Szerk.

Ați accesat.... – Kikapcsolt a nemeszsuki Nokia(gyár)


Bezárja a Kolozsvár melletti Nemeszsukon működő gyárát a Nokia – erősítették meg csütörtökön a hírt a finn telefongyártó cég képviselői, valamint a Kolozs Megyei Foglalkoztatási Ügynökség. A három éve Romániában működő gyár igazgatóságának közlése szerint az év végéig megválnak a Kolozsvár melletti üzem 2200 dolgozójától, és a gyártást átteszik a keleten működő egységeikbe, mivel a nagy termelési kapacitású ázsiai gyárak a méretükből adódó gazdaságosságuk és közelségük következtében nagyobb előnyt jelentenek. (A román sajtó információi szerint a nemeszsuki gyárat Moldovába építik fel újra.)

Lesújtott a konkurencia

 A Nokia áprilisban – miután megszűntették a kolozsvári kutatóközpontot – már megvált 120 dolgozójától, ám az akkor kiadott közleményben az állt, hogy nem terveznek további leépítéseket a nemeszsuki gyárban. Ugyancsak április 27-én a finn társaság egy másik közleményében úgy fogalmazott: év végéig globálisan 4000 dolgozójától válik meg.
A cég csütörtökön kiadott közleménye szerint felülvizsgálják a Magyarországon, Finnországban és Mexikóban tevékenykedő egységek hosszú távú szerepét is. Ezeken a helyszíneken azonban az idén nem, csak 2012-re lesznek a munkaerő létszámot érintő változások. Ezek a gyárak várhatóan a jövőben is kulcsfontosságú szerepet fognak játszani az európai és az észak-amerikai ügyfelek kiszolgálásában, de a tervek szerint a hangsúlyt a „fogyasztói- és piacspecifikus szoftverekre” helyezzék át.


fotó: Reuters

A finn cég megszorító intézkedéseinek hátterében szakemberek szerint az okostelefonok piaca áll, ahol a Nokia lépéshátrányba került a konkurenciával (Apple, Samsung) szemben. Ahhoz, hogy versenyben tudjon maradni, csökkentenie kell a kiadásait. A Nokia eddigi történelmének mélypontjára került, június 1-jén a vállalat részvényeinek értéke az elmúlt 13 év legalacsonyabb szintjére zuhant vissza.

Mi lesz a munkásokkal?

Bogdan Hossu az Alfa Cartel szakszervezeti tömörülés vezetője a Mediafaxnak úgy nyilatkozott, hogy a román munkatörvénykönyv módosítása lehetővé teszi a Nokiának, hogy kötelezettségvállalás nélkül hagyja el az országot, így akár végkielégítés nélkül is utcára teheti a munkásokat, úgy, hogy a szakszervezetek semmit sem tehetnek ez ügyben.
Ugyanakkor hangsúlyozta: Románia az Európai Unióhoz fordulhat az elbocsátott munkások ügyében, ugyanis az Európai Globális Kiigazítási Alapot épp azok megsegítésére hozták létre, akik a válság miatti a nagy leépítések áldozataivá váltak – nyilatkozta a Mediafaxnak Cristina Arigho az Európai Bizottság szociális ügyekkel foglalkozó munkatársa. A szóvívó hozzátette: a támogatást az országos hatóságok kell igényeljék, jogosultjai azonban a munkájukat elveszítő polgárok.

Kolozsvár sajnálkozik

Sorin Apostu Kolozsvár polgármestere közleményt adott ki, amelyben sajnálatát fejezi ki a Nokia Romániából való távozása miatt, ugyanakkor biztosítja a kolozsváriakat arról, hogy a cég döntéséhez nem járultak hozzá helyi jellegű tényezők, hanem azt a világpiaci szereplés tette indokolttá.
Kolozs megye prefektusa Florin Stamatian, csütörtök 15 órára rendkívüli gyűlést hívott össze, a Nokia gyár körül kialakult helyzet megvitatására, melyre több intézményvezetőt is meghívott.
Daniel Don a Kolozs Megyei Munkaerő-elosztó Hivatal elnöke nem aggódik a munka nélkül maradt emberek alkalmazása miatt. Elmondása szerint akár négy - ötezer ember munkaerő piacon való elhelyezésére is fel van készülve a megye, és azt is hangsúlyozta, hogy a elektronika területén is vannak betöltetlen állások.
Nemeszsuk polgármestere jelezte, a Nokia gyár bezárása érzékenyen fogja érinteni a falu költségvetését, hisz a cég elköltözésével néhány millió lejjel kevesebből kell majd gazdálkodjon az önkormányzat.
Kolozs megye az ING központjának és a Nokia fejlesztési osztályának megyéből való kivonulásával majd 70 millió eurós veszteséget okoz, tudósít a Ziarul Financiar gazdasági napilap.

Ami már történelem

A Nokia 2007 márciusában kötött megállapodást a Kolozs Megyei Tanáccsal a fejlesztési üzem létesítéséről Călin Popescu-Tăriceanu miniszterelnök jelenlétében. A termelés 2008-ban indult be. Gyakorlatilag a németországi Bochumból telepítette át gyárát Nemeszsukra a finn cég az alacsonyabb munkaerőköltségek miatt.

A cég három-négy év alatt megközelítőleg 15 ezer új munkahely létrehozását tervezte.
Tavaly 1,6 milliárd eurós üzleti forgalommal a Nokia volt az ország legerősebb elektronikai és IT-cége, őt az Orange követte valamivel kevesebb, mint egy milliárddal. Ugyanakkor a Nokia Románia egyik legnagyobb exportőre is.