Kedd, 2020. július 14.
ÖRS, STELLA napja
Menü

Köztér

Péntek, 2015. február 13. | Farkas István

A kevesebb idén több Maros megyében


Ha ez bárkit is megnyugtat, nem Maros megye az egyetlen megye, amely kevesebb pénzből gazdálkodhat idén. Egyike vagyunk annak a 11 erdélyi megyének, amelybe kevesebb pénz jut a központi költségvetésből. Maros Megye Tanácsának 2015-ben 302 millió lejből kell gazdálkodjon, a 16 fejezetből álló büdzsétervezetet két tartózkodás ellenében fogadta el az önkormányzati testület.
Kelemen Márton, a megyei tanács alelnöke a Vasarhely.ro-nak azt nyilatkozta, alapvetően elégedett az idei költségvetés sarokszámaival, hisz mind fejlesztésekre, mind pedig a kultúrára több pénzt tudnak szánni. Hangsúlyozta, az idei költségvetés etnikai szempontból is egyensúlyban van. „Egyáltalán nem beszélhetünk a magyar vidékek, intézmények hátrányos megkülönböztetéséről” – mondta Kelemen.
 
Nem lesznek úttalan utak
 
„Közel 32 millió lejt szánunk utakra, megközelítőleg annyit, mint 2014-ben. Ebből mintegy 60 kilométernyi aszfaltszőnyeget tudunk leteríteni, ezenkívül pedig külön összeget különítettünk el a foltozásokra is. Nem állítom azt, hogy ennyi pénzből megjavítjuk a megye összes rossz útját, azt azonban igen, hogy 2015 végére látványos lesz a haladás” – nyilatkozta Kelemen Márton. Az idei büdzsében szerepel a Marossárpatak és Vajdaszentivány közötti út kiszélesítésének valamint a Vajdaszentivány–Beresztelke út korszerűsítésének a költsége, jelentős összeget különítettek el a Bükkös és Ózd, valamint Erdőszentgyörgy és Bözödújfalú közötti út aszfaltázására és átadják a Nyárádmagyarós és Sóvárad közötti utat is. Emellett megjavítják a Rigmányi tetőn átvezető utat is, amelyet a földcsuszamlások helyenként járhatatlanná tettek, de megjavítják a jeddi hidat is.
 
Újratervezés
 
Kelemen Márton elégedett az uniós pályázatokhoz szükséges tervek elkészítésére elkülönített összegek nagyságával is. „Az Apolló-palota felújítása, a hegyvidéki menedékhely-hálózat kiépítése, illetve a Nyárádtő–Dicsőszentmárton útszakasz javítása szerepel a prioritáslistánkon. Erre európai uniós alapokat kell lehívnunk, de a terveket saját forrásból kell finanszíroznunk” – magyarázta Kelemen Márton. A megyei önkormányzat által elfogadott költségvetés tervezetben szerepel a Cifra palota kivilágítása, a megyei kórházak finanszírozása valamint a Transilvania Nemzetközi Repülőtér világítórendszerének a korszerűsítése, illetve egy speciális tűzoltóautó vásárlása a légikikötő számára.
 
Sokkal több pénz a kultúrára
 
Annak ellenére, hogy az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy költségcsökkentéskor mindig a kultúra húzza a rövidebbet, Maros megyében idén nem ez történt. „Idén sokkal több pénzt kapnak a kulturális intézmények. Beruházásokra összesen 2,5 millió lejt kapnak a megyei tanács alárendeltségébe tartozó kulturális intézmények, javításokra 360 ezer lejt, működési költségekre pedig 18 millió lejt” – hangsúlyozta Kelemen Márton. Az önkormányzati testület alelnöke pozitívumként könyveli el azt, hogy idén végre sikerül kifehéríteni a Teleki Téka szégyenfoltját. „Idén végre törlesztjük nagy adósságunkat a téka felé, jelentős összeget különítettünk el az emeleti freskós terem felújítására, ami kimaradt az általános korszerűsítésből” – fogalmazott Kelemen Márton. A Maros Megyei Múzeum idén 1,4 millió lejt kap beruházásokra, szemben a tavalyi 150 ezer lejjel. „Több mint 300 ezer lejt szánunk a kortárs művészeti alkotások, fegyverek megvásárlására. Ezenkívül a biztonságtechnikába is fektetünk, ellenkező esetben nem is álmodozhatunk színvonalas kiállításokról. De az idei költségvetés forrásokat irányoz elő egy restauráló labor alapjainak a lefektetésére is, valamint a görgényi vadászkastély állagmegőrzési munkálataira” – tudta meg a Vasarhely.ro Kelemen Mártontól.
 
A megyei könyvtár 400 ezer lejt kap idén, ennek az összegnek egy része a felújításokhoz szükséges, de ugyanennyivel támogatja Maros Megye Tanácsa a 65. évadát ünneplő filharmónia hangszervásárlási projektjét is.
 
A kulturális intézmények mellett több pénzből gazdálkodhat a gyermekjogvédelmi igazgatóság is. „Kétmillió lejt irányoztunk elő idén befektetésekre, amire igencsak nagy szükség van, ugyanis tavaly csupán 230 ezer lejből gazdálkodhatott az intézmény” – fogalmazott Kelemen.