Péntek, 2020. június 5.
FATIME napja
Menü

Köztér

Csütörtök, 2016. február 4. | Csonka Helga

A valós összefogás még nem teljes


Közös sajtótájékoztatót tartott ma délelőtt a Maros megyei RMDSZ székházában Brassai Zsombor, a megyei RMDSZ elnöke és Biró Zsolt, a Magyar Polgári Párt országos vezetője. A fő téma a választások előtti előválasztásban megnyilvánuló „összefogás” volt. Az asztalnál viszont az EMNP képviselői nem kaptak helyet, ugyanis még mindig lázadoznak az RMDSZ javaslatát illetően. Brassai újságíró kérdésre elárulta, hogy nem hívták meg az összefogás jegyében megszervezett közös ülésre a Néppártot, de reméli, hogy a józan ész mielőbb megnyilvánul a másik párt részéről is.
 
 
„Amikor megfogalmaztuk közösen a szándéknyilatkozatot, akkor jeleztük, hogy ez lesz az alapja majd a formai összefogásnak. Most már azt a biztonságos jogi keretet kell szem előtt tartanunk, amely ennek a tulajdonképp megvalósult politikai összefogásnak biztonságot szavatol. Az RMDSZ nem köthet koalíciót, csak a saját pártszínében indíthat jelöltet, a párt identitásával. Ez egy olyan küszöb, amit nem lehet átlépni úgy, hogy ne bukjon meg az összefogás” – mondta Brassai Zsombor. 
 
Felmerülhet bennünk, hogy az összefogás jogi kereteit miért nem fogalmazták meg a közel egy éve aláírt szándéknyilatkozatban miért nem konkretizálták, az előválasztásokat követő forgatókönyvet, és ennek fényében most nem képezné vita tárgyát Soós indulásának módja. Brassai Zsombor szerint a pártok közötti koalícióra vonatkozó 2003/14-es törvény egyes paragrafusait időközben (tavaly júniusban) változtatták, így utólag pedig vitatják az összefogás jogi kereteit.
 
Mint tudjuk Szilágyi Zsolt EMNP-elnök csőrét az piszkálja, hogy az előválasztások tavaly márciusban aláírt szándéknyilatkozata ellenére, Soós Zoltán nem fog a három erdélyi magyar párt színeiben indulni, de leginkább az bosszantja, hogy nem állítanak össze közös tanácsosi listát. Amúgy Kelemen Hunor szövetségi elnök ezzel kapcsolatban korábban kijelentette, hogy nem akarnak „lecsót”, az összefogás csak a polgármesterjelölt személyre vonatkozott, nem a tanácsosi listákra.
 
Brassai szerint két megoldás van: vagy sikerül megegyezni és Soós az RMDSZ színeiben indul, de a kampányban felcsendül mindhárom párt példaértékű összefogása, vagy pedig függetlenként indul, viszont ezáltal jelentősen csökkennek az esélyei. A polgármesterjelölt azt mondta, hogy a Kelemen Hunor szövetségi elnökkel való megbeszélését követően arra a következtésre jutottak, hogy szó sincs független jelölésről, ha az EMNP nem adja be a derekát, akkor mindenképp a tulipán jele alatt vág neki a megmérettetésnek.
 
A 2003/14-es törvény világosan kimondja, hogy egy személy nem lehet két párt tagja, míg a kisebbségek szervezetei nem köthetnek koalíciót, amely által egy jelöltet indítanak a helyhatósági választásokon. Megoldás lenne erre, még pedig egy újabb párt megalapítása. Ilyenre már volt példa: Alianţei pentru Mureş (Szövetség Maros Megyéért). Az RMDSZ hallani sem akar erről, ugyanis úgy érzik ezáltal 25 év politikai identitását dobnák sutba.
 
Biró Zsolt kiemelte, hogy az MPP felelős ellenzéki politikát hirdet, ami abban merül ki, hogy felmérik a helyzetet, a magyarság érdekeit szem előtt tartva döntenek. Ezért a szorványságban készek az összefogásra, míg a magyarlakta vidékeken folytatódhat a harc a pártok között. Elmondta, hogy az MPP 7 Maros megyei polgármestere újra jelölteti magát, valamint 3 potenciális jelölt is indulni fog. Részletekkel, csak március elején fognak szolgálni, miután lezárták a jelöléseket. Az EMNP-al tovább folytatódik a megbeszélés, Brassai reméli, hogy Bereczki Ferenc Maros megyei EMNP-elnök is mihamarabb megérzi azt „a morális felelősséget, amellyel a marosvásárhelyieknek tartoznak”.
 
A tanácsosi listákkal kapcsolatosan azt mondták, hogy az RMDSZ listája nyitott az MPP és az EMNP előtt, és biztosítják azt, hogy a jelöltek megtarthassák politikai identitásukat. Elméletileg az RMDSZ egy olyan listán dolgozik, amelyen mind az MPP és mind az EMNP is kapna fejenként egy-egy helyet. Brassai továbbá azt szorgalmazza, hogy a megyei és a helyi listákon az ifjúság, azaz a MIÉRT és az RMDSZ Nőszervezete számára is biztosítva legyen egy-egy hely. Viszont hangsúlyozta, ahhoz, hogy a megyei tanácsban visszaszerezzék a többséget, komoly, szakértelemmel bíró emberekre van szükség, akik nemcsak politikailag felkészültek, hanem már tettek is le valamit az asztalra. Az Maros megyei RMDSZ-elnök szerint a megyei tanács listáján nagyobb arányban kellene vidéki képviselők is jelen legyenek, ugyanis nagy részben a vidékfejlesztést tárgyalják, amelyet a marosvásárhelyi képviselők nem látnak annyira át, mint egy helybéli például.