Szombat, 2020. szeptember 26.
JUSZTINA napja
Menü

Köztér

Csütörtök, 2016. november 17. | Szerk.

Alaptalan az WizzAir ideiglenes költözése?


A megyei önkormányzat és a Marosvásárhelyi Transilvania Nemzetközi Repülőtér igazgatója szerint a légikikötő alkalmas a több tonnás gépek fel- és leszállására, erre azonban még rá kell bólintson az Országos Légügyi Hatóság is. A WizzAir addig is 23 érkező és 22 induló járatot Kolozsvárra költöztet. Egyelőre ideiglenes jelleggel, a kincses városban azonban tárt karokkal fogadták a fapados légitársaságot. Peti András reptérigazgató és Péter Ferenc, Maros Megye Tanácsának elnöke ma sajtótájékoztatón ismertette álláspontját a WizzAir ideiglenes költözésével kapcsolatosan.

A szabvány szerint a kifutópálya teherbírása 42 tonna kell legyen, a legügyi hatóság legfrissebb jelentése szerint azonban a vidrátszegi légikikötőé alig éri el a 30 tonnát. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a le és felszállás nem lenne biztonságos. Igaz, ezt még nem adta írásba a hatóság.

„Maros Megye Tanácsa sajnálattal veszi tudomásul, hogy a WizzAir légitársaság úgy döntött, hogy átmenetileg a kolozsvári repülőtérre költözteti az itteni járatait. Meglepő számunkra ez a döntés, mivel a legújabb szakértői jelentés szerint, amelyet tegnap kaptunk kézbe, a marosvásárhelyi kifutópálya állapota az elmúlt hónapokban végzett karbantartási munkálatok következtében javult a tavaly decemberi mérésekhez képest” – jelentette ki Péter Ferenc.

A megyei önkormányzat elnöke hangsúlyozta, a Maros Megyei Tanács továbbra is elsőrendű prioritásként kezeli a marosvásárhelyi reptér fejlesztését, és ennek megfelelően a novemberi tanácsülésen napirendre lesz tűzve a repülőtér kifutópályájának újjáépítésére vonatkozó megvalósíthatósági tanulmány.

A nemrég elfogadott szállítási mesterterv viszont az országban egyedüliként csak a marosvásárhelyi repülőtér esetében korlátozza az európai uniós alapok lehívását. Ezért tervezett, 77 millió lejes beruházásokat saját erőből fogják megvalósítani, bankkölcsön felvételével.